O glumă proastă

Mario Balint

De mai bine de zece ani, politica externă a României este doar o glumă proastă. Practic, a dispărut din peisajul politic international. România nu mai are initiative proprii, nu mai are o viziune proprie de promovare a propriei națiuni, nici măcar nu e în stare să-și apere etnicii răspîndiți în jurul propriilor frontiere. Festivalurile gen Inițiativa celor Trei Mări par să fie doar exerciții de PR care nu se concretizează cu avantaje pentru plătitorul de taxe și impozite. Din punctual de vedere al politicii externe, România doar SUSȚINE, CONDAMNĂ și ÎȘI EXPRIMĂ ÎNGRIJORAREA la inițiativele partenerilor săi sau ale politicilor externe promovate de terți jucători globali.

Cel mai mare succes de politică externă din ultimul timp, dincolo de mersul pe burtă în ceea ce privește conflictul de la graniță, poate fi excursia cuplului Iohannis în Egipt, la împlinirea a 72 de ani, trei luni și zece zile de relații diplomatice între noi și Sfinx. Și, mai degrabă, cred că demersurile au fost scurte și s-au purtat telefonic între Generalul Ciucă, fost PM, și președintele Egiptului, Generalul Al-Sisi, cei doi fiind colegi de clasă la Academia de Război a SUA! Deci, Ciucă l-a sunat pe Al-Sisi, au avut un schimb de amabilități, ca doi colegi care nu s-au văzut de ceva vreme, și au bătut palma pentru excursie. Mai greu a fost să se hotărască cu ce avion, ce tip, cît confort etc., să închirieze Statul  Român pentru turistul de la Cotroceni. Atît! În rest… nisipul din deşert răzbate din birourile Minsterului de Externe! România nu mai contează în ecuația politicii externe internationale!

În rest, aflăm din presă că ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au găzduit Reuniunea ministerială a Reţelei globale a punctelor focale naţionale pentru tema Femeile, pacea şi securitatea, la sediul ONU. De mare importanță pentru viitorul României. Dar nu numai atît! Ministrul de Externe a avut și întrevederi bilaterale cu o coaliţie a organizaţiilor evreieşti internaţionale şi americane, în marja participării la segmentul de nivel înalt a Adunării Generale a ONU, în care, potrivit unui comunicat al MAE: ”Şefa diplomaţiei române a evidenţiat ajutorul multidimensional acordat de România Ucrainei, inclusiv prin primirea şi găzduirea refugiaţilor ucraineni şi facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina prin România. A fost, de asemenea, reafirmat sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei şi Republica Moldova”, precizează instituţia. Păi, ce are Lula (Da Silva) cu Prefectura? Sau are? Mă rog, initiativa diplomatică ar fi lăudabilă dacă în presa israeliană (ziarului Haaretz) nu ar fi apărut marţi, 19 septembrie, informația potrivit căreia Luminiţa Odobescu ar fi anulat o întîlnire programată cu şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, pe motiv că acesta ar fi încurajat contactul ambasadorului israelian la Bucureşti cu liderul partidului AUR, George Simion. În opinia jurnalistului Haaretz, gestul lui Cohen ar fi stîrnit indignarea ministrului roman, care ar fi considerat că un dialog cu Alianţa pentru Unirea Românilor este inacceptabil pentru partea israeliană…

Gestul șefei diplomației de la București poate părea bizar, dacă nu ar fi total deplasat, și vine ulterior unei întîlniri avute la București între amabasadorul Israelului și liderul AUR. George Simion, președintele partidului AUR, s-a întîlnit la biroul său de la Parlament cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar, căruia i-a spus că recunoaște responsabilitatea României pentru „Holocaustul evreilor români” și a primit o invitație să viziteze Israelul împreună cu o delegație AUR. În fotografiile făcute în timpul întîlnirii, în spatele lui Simion apare harta României Mari. Deputatul PNL Alexandru Muraru, poate cel mai toxic și periculos băgător de seamă din România actuală, a transmis un protest Ambasadei Israelului, în care arată că întîlnirea ambasadorului Azar cu George Simion „legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară”.

Murariu zice pe FB că a aflat cu indignare și revoltă despre întîlnirea dintre liderul partidului extremist AUR, George Simion, și Ambasadorul Israelului, Reuven Azar, precum și cu Yossi Dagan, membru al partidului de guvernămînt Likud. Este de neînțeles cum poate Ambasadorul Israelului să se întîlnească oficial și să dea mîna cu un politician care este exponentul violenței în politica românească. Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democrației și vieții publice românești pentru că legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a statului Israel la București din 1990 pînă astăzi. Și îl ceartă pe ambasador: Există informații și schimburi oficiale de mesaje, care arată că ați ignorat politica oficială a Yad Vashem în momentul în care cauționați un partid a cărui politică oficială a fost aceea de negare a Holocaustului și de desconsiderare continuă a memoriei victimelor celei mai mari tragedii a umanității.

Acum, vine Odobescu și mai dă o palmă în această directive! Vă dați seama unde sîntem? Și cine ne călăuzește pașii în arena internatională? Acum înțelegeți că aceste glume proaste din politica românească nu pot produce mai mult decît… o glumă proastă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 1 =