Modelul meu de președinte

Daniel Botgros

O urmăresc de mai multă vreme pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Tinde să devină, pe zi ce trece, modelul meu de președinte! Vorbesc foarte serios! Sastisit până și de sastisirea politicienilor noștri, a devenit cumplit de greu să mai privești cu speranță că din rândul celor aleși se va mai ridica cineva care să reprezinte cu adevărat cununa aspirațiilor românești și poate chiar europene. Că va mai exista cineva, un lider, care să dea măcar impresia că reprezintă pe toți cei care l-au ales. Nu cred, totodată, în figuri care pot deveni în scurt timp autoritare, modelul de „tătuc” cu care din păcate ne-am prea obișnuit în istoria noastră. Cred însă, cu tărie, că pot exista lideri autoritari doar în profesionalismul și dedicația lor față de cauza pe care o slujesc. Cred în lideri moderni, expresivi, eleganți, diplomați dar nu ezitanți. Profund ancorați în realitățile, obiectivele și genul de țară sau structură pe care le conduc.

Politica românească pare secătuită de astfel de rezerve. O speranță, însă, vine de dincolo de Prut, acolo unde prospețimea și eleganța Maiei Sandu pare că transcende politica națională. Inteligentă, concentrată și extrem de activă, Maia Sandu dispune în plus de un suport de imagine de la care ar avea de învățat toți liderii români din partea aceasta de Prut, inclusiv președintele nostru. Dar această imagine nu e doar un construct gol, rod al efortului unor consilieri profesioniști, ci are drept carne personalitatea evidentă a acestei distinse doamne președinte, care are toate șansele să devină un lider foarte popular în Europa.

Maia Sandu are o agendă foarte serioasă și complicată, totodată, în acest context dificil. Trebuie practic să armonizeze tensiunile din propria țară, generate, pe de o parte de hiatusul dintre cei care vor să se îndrepte spre Europa și cei care doresc să rămână ancorați într-o zonă de influență a Rusiei (inclusiv sensibilitățile transnistrene), iar pe de altă parte să așeze Republica Moldova pe un curs ireversibil către Uniunea Europeană, așa cum de altfel a și declarat. Cu grație, dar și cu autoritate, Maia Sandu pare omul cel mai potrivit că izbutească să ducă la capăt aceste obiective, cruciale în istoria modernă a Moldovei. Pare omul cel mai potrivit să creeze punți, să construiască. Asta face Maia Sandu, inclusiv în relația cu România. Începe să fie nelipsită de la summit-uri europene sau internaționale, are mesaje țintite pe realitățile economice, sociale sau politice ale lumii de azi. Are VIZIBILITATE și asta este extrem de important. Merge în vizite conform intereselor statului pe care-l conduce, exprimând ferm dar elegant opinii cu privire la provocări serioase cu care se confruntă statele. Și vorbește impecabil limba engleză.

Cât despre România, o sumedenie de comentarii din partea cetățenilor o așteaptă să candideze aici, ca președinte. Știu că în lumea dură a politicii aceste dorințe sunt cumva inocente, dar subscriu! E modelul meu de președinte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

14 + 6 =