Diferenţa dintre întuneric şi tare

SCUT-BMTF

Sigur, nu mă aştept ca Omul de la Sibiu să-l fi citit pe Charles Murray! Cred că nici nu ştie cine este. Mai bine! Cert este un singur lucru: ideile celor doi se împletesc atît de bine, pas cu pas, încît automatul de cafea (de care lumea a uitat în ultimele 14 zile. Ce uşor uităm…) ar putea fi creatorul volumului 2 al celebrei cărţi de căpătîi a neo-conservatorismului mondial: „The Bell Curve” (pentru cei care traduc prin calchiere, nu, nu e vorba de vreo parlamentară sau de vreo manageră de top!).

Ce spune Murray? Principiul este simplu: cei din clasele sărace nu ar trebui să primească nici un fel de ajutor guvernamental pentru a se integra în societate, ci, dimpotrivă, ar trebui să fie supuşi unor măsuri coercitive dure, de pedepsire, îndreptate în direcţia schimbării comportamentului lor, sau că un popor sărac trebuie să devină şi mai sărac, să fie obligat să muncească degeaba, într-o simplă iluzie a egalităţii de şanse, epuizîndu-se înainte ca norocul să-i fi surîs, apariţia acestuia fiind „condiţionată” de zestrea genetică a fiecărui individ, după cum spune cartea, publicată în jurul anului 1975! Însă, într-o fază „evolutiv-existenţială” darwinistă, cei şapte ani cu Omul de la Sibiu au îmbrăţişat doar bisturiul dr. Ciomu, pentru cine-şi mai aminteşte, cu care mai taie 25% din ce poate, fără să se întîlnească cu teoreticienii neo-conservatori nici măcar pe hol!

Un sfert dintre gospodăriile din România au întîmpinat, în 2020, dificultăţi în ceea ce priveşte plata la timp a unor cheltuieli, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Accederea în UE a dus, în primii ani, la mărirea considerabilă a ponderii gospodăriilor din România cu dificultăţi în a efectua la timp plăţile lunare. Cea mai mare pondere a gospodăriilor care nu făceau faţă cheltuielilor lunare a fost atinsă în 2014 (37,6%). Ulterior, această pondere a revenit la nivelul anterior aderării. Totuşi, fenomenul este prezent într-o proporţie îngrijorătoare: anul trecut, în 2020, 25 la sută dintre gospodării declarau că au întîmpinat dificultăţi de acest tip, conform datelor INS, arată infograficul actualizat despre situaţia gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli. Deşi preţurile sînt mai mici decît cele din UE, pentru un sfert dintre gospodării veniturile nu pot susţine standardul de viaţă şi consumurile lunare, se arată în infografic.

Dacă 100 este nivelul mediei europene din acel an în ceea ce priveşte nivelul preţurilor bunurilor de consum incluzînd taxe indirecte, anul trecut în România acest nivel era de 54,8, similar cu anul 2013, în timp ce în 2019 a fost de 55,2, iar în 2018 – 55,7, cel mai mare nivel din 2009 şi pînă în prezent.

Sursa datelor folosite este baza de date Eurostat şi baza de date a Institutului Naţional de Statistică, precizează Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Surprinzător, sau poate NU, pentru fostul candidat de la GRivco -„convertit” la dreapta liberală de nevoie şi oportunism nu din convingere – ideile sale nu au nimic în comun cu: cultul întreprinzătorului privat, creator de bogăţie, încrederea în micşorarea taxelor şi impozitelor ca formă de stimulare a economiei sau reducerea influenţei statului în lumea afacerilor şi a asistenţei sociale, de fapt, statul minimalist. Fără aceste direcţii, îngheţarea de pensii şi salarii girată pas cu pas nu a făcut decît să slăbească puterea de supravieţuire a unui întreg popor ce va fi transformat, în curînd, în populaţie. E ca diferenţa între „întuneric” şi „tare”, întuneric fiind toată noaptea, dar tare numai 10 minute!

Nu ştiu dacă vechimea ideilor enunţate mai sus plasează automat România într-un plan gîndit dinainte! Totuşi, vorbeam ieri cu cineva, extrem de bine informat, care e convins de afirmaţia de mai sus. Şi mă gîndesc la un preşedinte american care, speriat de ascensiunea comunismului în America de Sud, a spus că trebuie luate „măsuri urgente” pentru contracararea acestui fenomen. Aşa că, prin anii 70, Fundaţia Ford a început să acorde burse pentru studenţii latino-americani care doreau să înveţe economie la Universitatea din Chicago. „Urgenţa” a fost 10 ani! După ce au avut numărul de economişti suficient de mare, SUA l-au adus la putere pe Pinochet, în Chile!

În aceste zile, necunoscătorii fenomenelor sînt speriaţi, pentru că Omul de la Sibiu se crede la bal mascat, s-a costumat în Omul Invizibil şi stă pitit în spatele generalului Ciucă, pe care l-a împins pe scări. Cunoscătorii fenomenului sînt în panică pentru că barometrele şi sateliţii pe care-i au le indică iminenţa unei super-furtuni devastatoare, un tsunami economic, social şi politic care va reaşeza lumea în alte albii, dincolo de pandemia mamii ei! Şi tot generalul e cel care va trebui să salveze corabia. Cea mai grea bătălie în care pierderile colaterale ar trebui să înceapă cu Omul de la Sibiu. Şi alţii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 15 =