Modelul Bolsonaro

SCUT-BMTF

Duminică, în plină linişte politică românească de weekend, o ştire cade ca o glumă bună la Cotroceni: un comitet al Congresului brazilian este pregătit să formuleze acuzații de omucidere în masă împotriva președintelui Jair Bolsonaro, în legătură cu modul de gestionare a pandemiei din această țară, arată un raport guvernamental intrat în posesia CNN. Congresul brazilian îi acuză pe președintele Bolsonaro și pe alți oficiali guvernamentali că au permis răspîndirea coronavirusului în rîndul populației cu scopul de a obține „imunitatea de turmă”. Peste 600.000 de oameni au murit de COVID-19 în Brazilia – al doilea cel mai mare număr de decese din lume după SUA!

Potrivit CNN Brasil, raportul anchetei atribuie administrației Bolsonaro mai mult de jumătate dintre aceste decese și solicită formularea unor acuzații de crimă în masă împotriva președintelui.

De asemenea, în raport se recomandă acuzații penale împotriva altor 69 de persoane, printre care s-ar număra trei dintre fiii lui Bolsonaro și numeroși actuali și foști oficiali guvernamentali. Bolsonaro mai fusese denunţat, la începutul lunii, la Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime împotriva umanităţii, ca fiind responsabil pentru defrişările accelerate ale Amazoniei, ceea ce duce la o creştere fără precedent a emisiilor de bioxid de carbon la nivel mondial. Cum scrisese deja în Franța Le Monde, senatorii brazilieni nu-și fac mari iluzii în legătură cu șansele de a-l vedea judecat pe Bolsonaro.

La rîndul său, cotidianul italian Corriere della Sera anunţă că Președintele brazilian Jair Bolsonaro e acuzat de «crime împotriva umanității» (pentru felul catastrofal în care a gestionat pandemia – n.a.). Deputata Partidului Democrat (și numărul 2 al partidului de centru-stînga din Veneto) Vanessa Camani a reacționat în La Repubblica:

„Bolsonaro s-a remarcat prin lăudarea dictaturii militare, prin amenințările cu închisoarea la adresa rivalilor săi politici și prin disprețul său pentru femei și homosexuali. Este un muzeu al ororilor?”

Să ne amintim: Am învins pandemia, am învins pandemia, de aici apetitul scăzut al românilor pentru vaccinare, astea sînt replici preluate de toate canalele media! Congres cu mii de participanţi la Romexpo, 500 de morţi pe zi, 61.000 de pensionari “ieşiţi din evidenţă” într-o singură lună (iulie/august) şi, mai ales, un CSAT MORT!!! Păi tu, preşedinte de CAP (că ţară nu mai sîntem demult), dacă ai văzut că şeful tractoriştilor e mort de beat în brazdă, tu nu iei nici o măsură? Chemi la ordin mulgătoarele, zootehniştii, secretarul de partid, miliţianul şi securistul şi-i bagi în şedinţă pentru remedierea problemelor! CONDUCI! Cu CSAT-ul! Pandemia era demnă de CSAT! 500 de morţi pe zi! Un batalion de manevră! Nu 500 de tonţi care te-au plimbat la piramide!

Un vai de capul lui, dacă fură o găină şi nu ştie cum e cu frecarea corpurilor, face puşcărie. Eu cred că sînt suficiente fapte care să-l acuze pe Iohannis nu de crime împotriva umanităţii, dar măcar de mal-praxis la preşedinţie! Pe el şi pe apropiaţii lui care au folosit pandemia ca pe un pretext de a împrumuta şi generaţiile din Star Trek şi de a goli vistieria României.

Sigur, România nu e Brazilia, dar Bolsonaro poate fi un precedent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 3 =