Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat lucrările Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița

ministrul energiei

Odatã cu trecerea la 400 kV a întregului Ax Banat, de la Porțile de Fier la Arad, în zona de sud-vest a țãrii vor putea fi instalate capacitãți de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW, reprezentând în jur de 15 % din totalul producției la nivelul țãrii. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, alãturi de prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Cãtãlin Nițu, și de Corneliu – Bogdan Marcu, membru al Directoratului, au vizitat astãzi, 14 iunie, lucrările derulate pentru obiectivul LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, stadiul de realizare a acestei investiții a Transelectrica fiind de aproximativ 60%.

„Este o lucrare foarte importantã pentru dezvoltarea sistemului de transport a energiei electrice, pentru închiderea inelului din zona de sud – vest a Romaniei. O asemenea investiție este importantã pentru cã în urma finalizãrii acesteia vom putea instala capacitãți de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW. Se face un nou pas în procesul țãrii noastre de a utiliza cât mai multã energie verde”, a declarat ministrul Energiei.

„La sfârșitul anului trecut, Transelectrica și-a propus un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) pentru urmãtorii 10 ani cu o valoare estimatã de circa cinci miliarde de lei. Una dintre direcțiile centrale de dezvoltare este creșterea capacitãții de integrare a energiei regenerabile, în condiții de siguranțã, și astfel atingerea țintelor naționale asumate la nivel european. În aceastã strategie, finalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are un rol esențial, atât pentru securitatea energeticã a țãrii, cât și pentru economia localã”, a declarat Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Proiectul de închidere a Inelului de 400 kV al României în zona de vest, Linia Electricã Aerianã 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița face parte dintre obiectivele incluse pe lista proiectelor de interes comun la nivelul Comisiei Europene, o investiție cu o valoare de peste 122 de milioane de lei.

Lucrarea este alcãtuitã din douã tronsoane: „o construcție nouã cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina) și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița). Lungimea totalã a liniei va fi de 117 kilometri. Aceastã investiție va avea un rol foarte important în atragerea de investiții în zona Banat, contribuind astfel la dezvoltarea zonei și la generarea de locuri de muncã“, se arată într-un comunicat emis de Transelectrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

10 − 5 =