„Magia culorilor”, la Bocșa

bocsa culori

La finalul lunii trecute, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 Bocșa, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bocșa, a avut loc vernisajul expoziției de artă „Magia culorilor” semnată de către artistul plastic reșițean Ana Viorica Farkaș. Întâlnirea s-a constituit într-un dublu eveniment, ziua de 27 februarie fiind și ziua de naștere a pictoriței! De aniversare, Viorica Ana Farkaș a dorit să dăruiască o fărâmă de frumos, o picătură din harul cu care a fost înzestrată de Dumnezeu.

Despre frumoasa activitate a artistei au vorbit prietenii prezenți la evenimentul de la Biblioteca publică bocșană, Erwin Josef Țigla, Gustav și Doina Hlinka, Tatiana Țibru, Nik Potocean, Mihai Vișan, Daniel Crecan, Nicolae Șerban. Au participat elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Bocșa, însoțiți de prof. Gianina Mură și Manuel Lațcu, elevi cărora dascălul și artistul Ana Viorica Farkaș le-a ținut o excepțională lecție despre „frumos”, despre flori și despre frumusețea din lucrurile simple. „Să nu lași să treacă o zi fără să citești, să auzi sau să faci ceva frumos!” ne îndemna Goethe. Asta e lecția pe care a predat-o și Ibi Farkaș publicului de toate vârstele prezent la vernisaj!

Profesoară de matematică, remarcabil dascăl, după pensionare, Ana Viorica Farkaș s-a dăruit artei – pictură și sculptură – devenind, în scurt timp, unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți artiști plastici ai Banatului. S-a născut la Reșița, în 27 februarie 1950; a absolvit liceul la „C.D. Loga” din Timișoara, a studiat matematica la Universitatea timișoreană și a fost zeci de ani unul dintre cei mai importanți dascăli de matematică ai Reșiței. A studiat pictura cu artistul plastic Gustav Hlinka și sculptura cu George Molin. A beneficiat de numeroase expoziții personale și de grup în tot Banatul, dar și naționale și internaționale, fiind unul dintre cei mai premiați artiști plastici bănățeni, mai ales în pictură naivă (SUA, Grecia, Spania, Israel, Italia ș.a.).

O „neastâmpărată”, Ana Viorica Farkaș. Ibi, pentru prieteni, este mereu în căutarea noului: un nou stil de creație, un nou curent artistic, o nouă tehnică de pictură… Este unul dintre pictorii naivi de frunte, însă, fiecare prezentare a sa aduce o noutate! Cea mai recentă de la Reșița a propus ca temă „masca” reprezentată în cele mai diferite forme, iar cea de la Bocșa un mixaj de culori reprezentând viața cu frumusețea, dar și cu vâltoriile ei, și, nu în ultimul rând, florile, o temă abordată în fiecare anotimp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 4 =