Luna trecută, inspectorii ITM caraș-Severin au dat amenzi de peste 88.000 lei

itm verificari

În luna august 2023, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 172 controale, fiind dispuse angajatorilor 235 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate, fiind aplicate amenzi în cunatum de 88.800 de lei

Printre nereguli se numără primirea la muncă a salariatului fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă și neintroducerea în baza de date constituită la nivel național REVISAL a contractului individual de muncă, neachitarea drepturilor salariale, neinițierea negocierilor în vederea încheierii contractului colectiv de muncă, lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc, nu se face dovada efectuării plăţii salariului către salariaţii îndreptăţiţi prin semnarea statelor de plată sau prin alte inscrisuri prin care se demonstrează efectuarea plății, nu se aduce la cunoștința inspectoratului faptul că salariații prestează muncă de noapte.

Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM spune că la 2 angajatori au fost identificate 2 persoane care prestau muncă nedeclarată, o persoană neavând încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă, iar pentru cealaltă persoană angajatorul nu a introdus în aplicația electronică REVISAL contractul individual de muncă. Angajatorii sancţionați pentru muncă nedeclarată au domeniul de activitate: restaurante.

Au fost comunicate de către angajatori 7 evenimente care au avut ca urmări 7 cazuri de incapacitate temporară de muncă, iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii. În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 459 zilieri, iar conform Legii nr. 367/2022 a dialogului social, s-au înregistrat 8 contracte colective de muncă și 2 acte adiționale de modificare a contractelor colective de muncă. La solicitarea scrisă a salariaților sau a unor foști salariați, s-au întocmit 159 de certificate ce conțin informații referitoare la activitatea desfășurată la angajatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =