Luminița Jivan: „Liberalii nu au bani pentru alocații și pensia minimă, dar pentru anticipate, da“

LUMINITA OCT e1580379374513

Președintele PSD Caraș-Severin, Luminița Jivan, este de părere că ultimele declarații politice făcute de Ludovic Orban și liderii PNL referitoare la alegerile din acest an și la prorogarea legii privind alocațiile de stat dovedesc că liberalii nu sunt capabili să conducă țara. Ba, mai mult, sunt mai mult preocupați de jocurile lor politice decât de păturile sociale defavorizate ale acestei țări.

Luminița Jivan  spune că PSD a inițiat acțiunea de convocare a Parlamentului pentru votarea legii de eliminare a pensiilor special, iar dacă PNL va contesta legea la CCR și vor fi obiecții de constituționalitate, atunci, social-democrații nu vor renunța și vor  susține impozitarea severă a acestor pensii speciale, pentru a elimina inechitățile din societate.

„PNL a recunoscut că nu vrea să majoreze punctul de pensie și alocațiile copiilor, spunând «să vedem cum merge economia». Acesta nu poate fi un argument pentru anularea măsurilor adoptate de PSD. Acum devine evident că PNL vrea alegeri anticipate, ca să mute aceste alegeri înainte de a lua  măsurile de austeritate, astfel încât să nu mai poată fi sancționat de votul cetățenilor. Pentru colegii de la PNL, anticipate este egal cu austeritate.

Liderul social-democraților cărășeni demontează afirmațiile liberalilor, cum că în legea bugetului nu sunt prinse sumele pentru alocații și pensii majorate.

„Pe de altă parte liberalii spun că nu au bani pentru alocații și pensia minimă, dar au bani pentru alegeri anticipate și două tururi de scrutin. Dau bani pentru jocurile lor politice, dar nu și pentru copii și pentru cei mai săraci pensionari.  Un tur de scrutin costă cel puțin cât creșterea pensiei minime cu 10 la sută. Guvernul PNL spune că nu are bani pentru pensii, dar iroseste sume uriașe pentru astfel de alegeri. Fiecare tur de alegeri înseamnă mulți bani cheltuiți nu doar pentru organizarea lor, ci inclusiv pentru campaniile electorale  ale partidelor și candidaților, bani decontați tot de la buget. În bugetul de stat pentru 2020 nu sunt prevăzuți bani pentru organizarea unor astfel de alegeri. Singura modalitate legală de finanțare a acestora este recurgerea la banii din fondul de rezervă aflat la dispoziția primului ministru. Un tur de scrutin costa cel puțin 250 de milioane de lei, în timp ce pentru majorarea pensiei minim ar fi fost nevoie de 280 de milioane de lei în 2020“, mai spune Luminița Jivan.