Liubița Raichici: „Mulțumesc pentru diplomă, dar nu pot să o primesc“

75380232 417189412281022 4218886052045127680 n

S-a întâmplat la vernisajul expoziției documentare „Memoria vie a Teatrului de Vest“, prilejuită de aniversarea a 70 de ani de teatru în Reșița. Între cei care au luat cuvântul în cadrul manifestării găzduită de Muzeul Banatului Montan a fost și scenograful Ion Bobeică, președintele filialei din Reșița a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La un moment dat, Bobeică a spus că în Reșița cultura este zero. O exprimare nefericită, cu care și-a pus în cap pe mulți dintre participanți: artiști, oameni de cultură și, mai ales, manageri ai instituțiilor de profil. Cea mai vehementă s-a dovedit Liubița Raichici, director executiv la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin. În momentul în care directorul teatrului, Florin Ionescu, i-a înmânat Diploma de Excelență, șefa Culturii a răbufnit: „Mulțumesc pentru diplomă, dar nu pot să o primesc“.

Au urmat momente penibile, spiritele s-au aprins repede, Liubița Raichici s-a revoltat pur și simplu de afirmațiile lui Bobeică, participanții s-au împărțit în două, concluzia fiind una singură: o astfel de polemică nu trebuie să strice sărbătoarea teatrului reșițean. Până la urmă, se pare că a acceptat diploma, dar supărarea nu i-a trecut. Dincolo de acest moment, participanții au putut admira, cu nostalgie, chiar, o expoziție cu afișe, pliante, fotografii, costume, recuzită, desene care au însoțit teatrul de-a lungul celor 70 de ani de existență.

Un efort admirabil depus de cei care iubesc teatrul, au muncit și trăit pe scenă și au făcut din el a doua lor casă. Între cei care au salutat momentul aniversar, Florica Zamfir, Ion Bobeică, foști scenografi ai teatrului reșițean, Flavius Bozu, directorul Muzeului Banatului Montan, Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, foști angajați.