Managerul Teatrului de Vest Reşiţa îi răspunde, tăios, adjunctului său

Managerul Teatrului de Vest Reşiţa îi răspunde, tăios, adjunctului său

În urma apariţiei articolului „Când actorii nu se înţeleg, scena devine tristă şi se mută în stradă“, managerul Teatrului de Vest Reşiţa, Florin Ionescu, ne-a trimis un drept la replică la cele spuse de adjunctul său, Dan Mirea, considerând că a fost vorba de atacuri şi declaraţii mincinoase la adresa sa.

Iată cum demontează Florin Ionescu afirmaţiile lui Dan Mirea.

Minciuna 1 –  Prezenţa

Dl. Szusz Dan, (Dan Mirea, n.r.) angajat al teatrului pe funcţia de director adjunct, are conform fişei postului un program normat de 8 ore pe zi. Atunci cand îşi exercita atribuţiile de actor (prevazute şi ele în fişa postului), pontajul  este realizat de regizorul tehnic al spectacolului cu pricina. Când nu, el are obligaţia de a se prezenta la servici 8 ore pe zi şi de a semna condica de prezenţă. Orice altă colaborare, conform cu fişa postului şi cu Regulamentul de Ordine şi Functionare se face numai cu acordul scris al managerului.

Ei bine, dl. Szusz nu prea are obiceiul de a veni la servici, lucru dovedit de condica mai sus menţionată. Practica domniei sale este de a trece din cand în cand pe la teatru şi de a se semna în urma, fapt dovedit şi de fotografiile din condica pe care vi le-am anexat acum şi de camerele video din teatru, ale caror inregistrari va pot fi puse la dispozitie pentru confirmare. Va invit sa faceti o anchetă jurnalistic şi să-i intrebaţi şi pe ceilalţi angajaţi ai teatrului şi pe portar (angajat al unei firme de pază), cam cât de des îl vad pe la teatru pe dl. Szusz şi de asemenea cât de des mă văd pe mine. Ar fi fost drăguţ să faceţi acest lucru chiar înainte de publicarea materialului.

Am tolerat aceste abuzuri ale dl.Szusz până în clipa în care am aflat ca în timpul în care absentează de la locul de muncă, domnia sa joacă pentru compania privata înregistrată pe numele socrului neoficial spectacole in Lugoj, Deva, Drobeta Turnu Severin, Reşiţa – la Cinema Dacia (pe data de 25 martie). Atât directorul Cinematografului Dacia, (care mi-a marturisit telefonic), cât şi tatăl unei fetiţe ce a fost la spectacol (Vrajitorul din Oz) mi-au marturisit că au fost convinşi ca era vorba de un spectacol al Teatrului de Vest, compania cu pricina nefolosind afişe şi in spectacol fiind recunoscuţi actori ai teatrului. Se creeaza astfel o confuzie regretabila!!! Concurenţa este binevenită şi benefică, dar trebuie facută „pe faţă“. Şi ce  tupeu trebuie să ai ca să emiţi  pretenţia ca în timpul în care tu joci pe privat să fi platit de la stat! Acelaşi lucru s-a întâmplat si în luna februarie, cand dl. Szusz a absentat o săptămână întreagă (pt care nu l-am sancţionat!) deoarece avea o premieră (pt compania privată a domniei sale, pardon, a socrului) la Lugoj, urmată apoi de acelaşi spectacol pt copii. Menţionez că în acest timp a lipsit de la castingul organizat de teatru care îi da salariul, desi fusese înştiinţat prin avizier cu o zi înainte. În ce altă instituţie, un angajat care absentează cu tupeu are pretenţia să fie plătit pentru absente şi se mai şi victimizează dacă instituţia nu o face???

Minciuna 2 – Procesul

Ar fi fost foarte simplu să o descoperiţi sunând la judecatorie şi întreband dacă a existat vreun proces pe această speţă. Nu a existat! Au existat însă 2 luni, martie şi aprilie, anul trecut, când dl Szusz nu a călcat fizic prin teatru! Nu-l văzuse nimeni! Am format comisia de disciplină şi i-am blocat salariul până la pronunţarea acesteia. Concluzia a fost una hilară: „nu se poate dovedi nici că a fost, nici că nu a fost“. Dl. Szusz a invocat lipsa condicii. Fals, ea exista, doar ca el nu-şi trecuse numele la nici o poziţie. Am început o condică nouă. Aceeaşi condică e acum problema, că de ce trebuie  semnată. Ar fi comic daca nu ar fi tragic! Comisia de disciplina mi-a recomandat avertisment scris pentru dl. Szusz. Nu i l-am acordat!!! Asta da abuz împotriva lui, asta da persecutie, asta da neomenie! Evident, i s-a acordat apoi salariul. Şi atunci, cum cu siguranţă va amintiţi, a încercat sa facă acelaşi circ mediatic. Din pacate, singurul lucru pe care mai ştie să-l facă.

Minciuna 3 Locul de dormit al managerului

Într-o anume încapere de la parterul teatrului funcţiona biroul directorului adjunct şi cel al administratorului teatrului. Aşa am preluat acest birou de cand am venit manager. Am mutat birourile celor doi într-o încapere mult mai mare (cel puţin dublă) oferindu-le astfel condiţii mai bune de muncă, iar vechea cămăruţa am transformat-o, într-adevar în dormitor, dar pentru tinerii actori colaboratori ai teatrului. De ce? Pt. a face economie, pt a nu trebui să le închiriez apartament pe perioada repetiţiilor. A locuit acolo tânara actriţă din Bucuresti care a jucat in spectacolul d-lui Carmazan (atunci s-a şi produs schimbarea de destinaţie a camerei), iar acum locuiesc în ea doi actori de la Timişoara ce repetă pentru urmatoarea producţie a teatrului, Aladin!

Concluzionand, dacă e vorba de vreun abuz în toată această poveste, este abuzul domniei sale împotriva decenţei şi a bunului simţ. Domnia sa minte cu bună ştiinţă şi manipulează victimizându-se! Despre postacii domnului Szusz…. d-na Olsanschi, recuzitera angajată a Teatrului de Arta Deva cu program de 8 ore, fusese angajată de dl. Szusz şi actriţă (?) la Teatrul de Vest Resita, tot normă întreagă(!) Deci, un angajat avea în aceeaşi zi program de lucru de 8 ore în două instituţii aflate la o distanţă de 160 de km (!) şi era platit pentru aceasta !!! A fost o situaţie pe care, evident, am corectat-o, procedând la desfacerea contractului de muncă cu acordul părţilor. …d-na Căprariu….o actriţă foarte bună de la Teatrul de Amatori din Lugoj, pe care o respect şi care îmi place să sper că, a fost doar dezinformata….dl. Neacşu….un actoraş amator de prin Petroşani, „pupila“ domnului Szusz, colaboratorul lui permanent în toate proiectele private, şi, înainte de a veni eu manager şi în cele ale Teatrului de Vest. Are toate motivele să mă „iubeasca“. Şi-a pierdut statutul de colaborator într-un teatru profesionist şi i-am refuzat cazarea în teatru atunci când avea colaborari pe „privat“ cu dl. Szusz.  Îl voi acţiona în judecată pentru calomnie grosolană şi atac la persoană. …pe cea de a patra persoana nu o cunosc. 

Am ezitat mult dacă să dau sau nu raspuns acestui atac josnic. Am facut-o în cele din urmă  de dragul corectei informari a cititorilor dumneavoastră, pe care îi respect şi pe care îi astept să vizioneze spectacolele produse de teatru în ultimul an si jumatate.

Vă multumesc!

Florin Gabriel Ionescu,
manager Teatrul de Vest Reşiţa

P.S. – Ar mai fi de spus un singur lucru: cei doi actori şi conducători ai aceluiaşi teatru sunt neamuri. Ce-i drept, prin mezalianţă, dar şi aşa,tot rude rămân!