Jurnaliştii cărăşeni au dat ziarele deoparte şi au vorbit despre cărţile lor

3 9

Luni, 18 februarie, Sala Multimedia „Constantin Gruescu“, din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu“, din Reşiţa, a găzduit cea de-a doua manifestare din ciclul „Anul Presei în Banatul Montan. 30 de ani de jurnalism liber“.

Şi de data aceasta, acţiunea a avut un generic interesant: „Jurnaliştii şi cărţile lor“, fiind vorba de un anumit gen de cărţi, cu interviuri realizate cu personalităţi locale şi naţionale, reportaje, inclusiv de pe teatrele de război din Iraq şi Afganistan, portrete de politicieni şi persoane publice ori cu impresii de călătorie.

Întâlnirea i-a avut ca amfitrioni pe reporterul de război Mario Balint, aflat de 31 de ani în prim-planul acestei meserii, şi pe Daniel Botgros.

Despre cărţile lor, unele adevărate documente ale vremurilor în care au fost scrise, a vorbit Gheorghe Jurma, ziarist, scriitor şi critic literar.

Au venit cu cărţile de acasă, Titus Crisciu, Nicolae Sârbu, Dorina Sgaverdea, Alexandra Gorghiu, Daniel Botgros şi Mario Balint. Şi unii, şi alţii au vorbit despre frumuseţea cuvântului scris, despre puterea acestuia de a transmite mesajul peste timp şi de a întări convingerea că orice carte este nepieritoare, chiar dacă despre ea se vorbeşte tot mai puţin în ziua de astăzi şi se aşterne tot mai mult praf în bibliotecă.

Discuţiile, „libere“, ce au urmat, au evidenţiat condiţia ziaristului din ziua de astăzi, dificultăţiile cu care se confruntă şi s-au emis păreri despre viitorul aceste profesiuni.

Surpriza serii a reprentat-o tortul aniversar dăruit de amfitrioni lui Gheorghe Jurma, cel care şi-a sărbătorit în februarie ziua de naştere.