Etnicii germani au dat startul Făşangului prin tradiţionala sărbătoare a tăiţeilor

IMG 3167

Intrarea în Postul Paştelor pentru etnicii germani debutează cu sărbătoarea tăiţeilor, o manifestare gustată, şi la propriu, şi la figurat, de membrii Forumului Democtatic al Germanilor din Caraş-Severin. Ieri, 18 februarie, sediul forumului a fost neîncăpător, iar voia bună a fost la ea acasă.

Până când preparatul a fost gata, nemţii reşiţeni s-au delectat cu muzică, poveşti amuzante şi gustări pregătite special de priceputele gospodine. Tradiţionala reţetă de tăiţei făcuţi în casă, servicţi cu mult caşcaval şi sos, au ajuns pe mesele frumos pregătite de sărbătoare şi savurate pe nerăsuflate de toţi cei prezenţi.

Erwin Ţigla, preşedintele Forumului Democratic spune că etnicii germani obişnuiesc să petreacă în acest mod încă din anul 2000. „Este prima manifestare de acest gen dedicată Făşangului din anul în curs, urmând ca, în zilele care vin, până la intrarea în Postul Paştelui. Sărbătoarea gogoşilor fiind cea care încheie seria de manifestări dedicate Făşangului din Banatul Montan”, a mai spus Ţigla.

Făşangul este perioada cuprinsă între prima săptămână de după Bobotează şi Miercurea Cenuşii, adică ziua în care creştinii apuseni, romano-catolicii, evanghelicii-luterani şi reformaţii, intră în Postul Mare al sărbătorii Paştelui.

IMG 3178