Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a marcat cei 32 de ani de existenţă

germani

Ieri, 10 iulie, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din municipiu a avut loc adunarea de bilanț a celui de-al 32-lea an de activitate a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița.

Președintele Erwin Josef Țigla, alături de locțiitorul său, dr. ing. Christian Paul Chioncel, a reamintit tutror de cele 336 de acţiuni desfăşirate pe parcursul unui an calendaristic. Dintre acestea s-a făcut remarcă la manifestările derulate în cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (în octombrie 2018, cea de-a 28-a ediție), „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (în aprilie 2019, cea de-a 29-a ediție), a 24-a ediție a „Paradei Portului Popular German la Reșița” precum și concursul cu caracter internațional „Copiii desenează ținutul natal” (cea de-a 14-a ediție). În cele 336 de manifestări sunt cuprinse și cele 37 cu caracter religios precum și 85 de expoziții diferite.

„Din 19 noiembrie 1987, de când asociația funcționează, au fost organizate sau co-organizate până în prezent în total 4.994 de manifestări. În acest an de activitate, asociația a editat un număr de 6 titluri de carte, un CD-ROM, 24 de plicuri filatelice ocazionale și a realizat 33 de ștampile poștale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite”, a precizat Ţigla. Nu trebuie uitat faptul că din data de 1 februarie 1990, revista „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociației“) apare neîntrerupt.

Acţiunea de ieri a continuat cu un program cultural-artistic cu formația de dansuri populare germane „Enzian” copii, tineri și adulți (coordonatori: Marianne și Nelu Florea), cu George Gassenheimer, Vincenzo Cerra și Janny Zelko din cadrul formației muzicale „Banater Bergland”, cu grupul „Intermezzo” (Marianne Chirilovici, pr. János Varga, Corina și Harald Bouda, Patrick Paulescu), cu solo Elena Cozâltea, Adrian Constantin, Angela Kovacs și Juliu Fazakas, precum și cu corul „Franz Stürmer” (dirijor: Elena Cozâltea), toate / toți din Reșița. De asemenea au fost expuse desene și sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina și Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcționând în cadrul organizației germane din Reșița.