IPJ Caraş-Severin s-a alăturat campaniei naționale pentru prevenirea victimizării minorilor „Atingeri Nedorite”

campanie ipj

La sfârșitul anului trecut, Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, au lansat campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”, semnată de agenția de comunicare integrată Mercury 360.

În cursul anului 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au fost sesizate 7 infracțiuni de agresiune sexuală împotriva minorilor, același număr de fapte fiind sesizate și în 2020. De la debutul campaniei, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Caraș-Severin au desfășurat activități informativ–preventive în cadrul mai multor unități de învățământ de pe raza județului, acțiuni menite să aducă un plus de siguranță în rândul elevilor.

Sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite” – campania se desfășoară în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, iar în cadrul acesteia copiii sunt informați despre sursele pe care le au la dispoziție pentru a primi informații și despre posibilitatea de a primi consiliere specializată, în astfel de cazuri.

Obiectivul principal al campaniei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, iar în situația nedorită în care asemenea fapte s-au petrecut deja, încurajarea victimelor de a cere ajutor. Codul Penal incriminează agresiunea sexuală în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru.

Victimele agresiunilor sexuale pot suna gratuit la nr. 116 111, (Asociația Telefonul Copilului), pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online https://www.116111.ro

Recomandări pentru părinți:

Faceți tot ce puteți pentru a vă feri copiii de abuz. Învățați-i de mici că nimeni nu-i poate atinge în zonele intime, vorbiți cu ei despre secrete, despre limitele personale, pe care au tot dreptul să și le apere;

• Ajutați-i să vă memoreze numărul de telefon și să învețe adresa de acasă;

• Arătați-le cum să recunoască de la distanță furia, frica și alte emoții puternice;

• Credeți-i! De fiecare dată când se întâmplă ceva, rămâneți de partea lor! Interveniți, cereți ajutor, luați măsuri!

• Spuneți-le că nu e vina lor că există persoane care nu respectă limitele personale, dar că e datoria lor să și le protejeze, și a noastră, ca părinți, să-i ajutăm cu tot ce putem;

• Învățați-i să evalueze bine spațiul și oamenii din jur: -Sunt copii agitați în partea aceea? Să evite zona. -Cineva strigă? Să evite zona; Să repereze de la început un adult sau doi (un părinte cu copii, cineva de la pază), căruia să îi poată cere ajutorul în caz de orice;

• Când merg singuri undeva și sunt interpelați pe stradă de oricine, să ridice privirea, să analizeze contextual, și să meargă mai departe, să ceară ajutor, sau să o ia la fugă; dacă nu pot fugi, cum ar fi într-un autobuz, să strige ,,STOP! Nu mă mai atinge! Ajutor!”

– Învățați-l să vă spună tot ce i se întâmplă. Copilul trebuie să simtă mereu că poate vorbi cu părinții despre orice.

– Asigurați-vă că, atunci când nu știe dacă un comportament este acceptabil, vă va cere ajutorul.

– Activitatea copilului ar trebui să fie monitorizată în permanență, atât în viața reală, cât și în mediul online, însă nu transformați acest proces într-un control excesiv care să îl determine să se ascundă de dumneavoastră.

– În cazul în care bănuiți că asupra copilului dumneavoastră a fost comis un abuz sexual, sesizați de urgență fapta la 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =