Într-un oraş cu primar de dreapta, PSD e deasupra Partidului Naţional Liberal

PNL PSD

Lupta pentru întâietate în România se dă, de ani buni, între PSD şi PNL. Fie că e vorba de alegerile locale şi generale, fie că vorbim de cele prezidenţiale ori europarlamentare disputa e aceeaşi. Ba chiar şi când vine vorba de sondajele de opinie realizate periodic.

Caraş-Severin nu face excepţie de la regulă. De fiecare dată sondajele de opinie comandate de liberali, în special de cei din Caransebeş, plasează PNL şi liderii săi pe primele locuri la notorietate, încredere, intenţie de vot, în timp ce social-democraţii aproape că nu există.

În prezent, deşi campania electorală pentru alegerile europarlamentare nu a început, bătălia s-a mutat în planul publicităţii stradale, cea cu sute de mii de bannere atârnând între doi stâlpi. Se apelează la strategii dintre cele mai neaşteptate privitoare la amplasamentul bannerelor, ţinându-se seamă de tot felul de studii. Sloganele, care mai de care mai pompoase, îndeamnă electoratul să voteze un partid sau altul.

La Reşiţa, de exemplu, oraş cu primar liberal, bannerele PSD sunt amplasate, în aceleaşi locuri cu cele ale PNL, dar deasupra de acestea, transmiţând mesajul împrumutat din fotbal cu „cine e pe primul loc“.

Acest lucru pare surprinzător doar pentru omul de rând. Hadrian Popescu, vicepreşedintele PNL Reşiţa susţine că, de fapt, la mijloc este vorba de o strategie bine gândită: „Noi intenţionat am vrut aşa. Dacă vă uitaţi pe bannerul PSD, sloganul este «România merită mai mult!», iar dedesubt e bannerul nostru cu sigla PNL. Altfel spus, într-adevăr România merită mai mult: PNL“, a concluzionat ironic H. Popescu.