Inspectorii ITM Caraș-Severin verifică activitatea din restaurante și alte servicii de alimentație
![Inspectorii ITM Caraș-Severin verifică activitatea din restaurante și alte servicii de alimentație 1 hotel e1676493241832](https://www.argument.ro/wp-content/uploads/2023/02/hotel-e1676493241832.jpg)
![Inspectorii ITM Caraș-Severin verifică activitatea din restaurante și alte servicii de alimentație 1 hotel e1676493241832](https://www.argument.ro/wp-content/uploads/2023/02/hotel-e1676493241832.jpg)
binary comment
Pentru controlarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin derulează în trimestrul I, II și III din anul 2023 campania de verificare a agenților economici care desfășoară activități în domeniul alimentației publice, turismului și comerțului, respectiv: restaurante, baruri, cafenele, fast-food-uri, activități de catering, hoteluri, moteluri, pensiuni, parcuri pentru rulote, campinguri, etc.
Potrivit datelor ITM Caraș-Severin, în anul 2021 s-au înregistrat două cazuri de incapacitate temporară de muncă, iar în anul 2022 s-a înregistrat un astfel de caz.
„Se constată că, datorită caracterului sezonier al acestor activități, angajatorii din sfera turismului, alimentației publice și comerțului, au tendința de a minimaliza riscurile existente privind securitatea și sănătatea la locul de muncă; unii lucrători sezonieri nu au timp să se adapteze la activitățile specifice; sunt angajați mulți lucrători tineri care nu sunt obișnuiți cu disciplina lucrului și nu au dezvoltat încă abilitățile necesare. Alți factori care influențează activitățile din aceste sectoare sunt: instabilitatea angajamentului forței de muncă; rulajul forței de muncă; suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate“, a declarat Mihaela AGA, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin.
Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare al angajaților și al angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării respectării la locul de muncă a legislației specifice în domeniul securității și sănătății în muncă.
Securitatea, sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică (în care intră restaurantele, fast-food-urile, cantinele, cafenelele, bistrourile, cluburile, discotecile) trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor deoarece angajații sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă: arsuri termice, tăieturi, înțepături; riscuri electrice; căderi la același nivel prin alunecare sau împiedicare; durata excesivă a timpului de lucru (orar atipic); acest sector este caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate, atipice; muncă fizică dificilă, caracterizată prin poziții statice și în picioare prelungite, volumul de muncă ridicat și muncă sub presiune; activități repetitive; medii de muncă în care există temperaturi înalte sau scăzute, combinație între temperaturi ridicate și curenți de aer, alternare frig-căldură și umiditate (în cazul încăperilor de depozitare a alimentelor); expunere la niveluri ridicate de zgomot; echipamente de muncă incorect utilizate; manipulare incorectă a maselor; contact prelungit cu clienții (posibil sursă de stres, hărțuire sau chiar violență).