Sancțiuni de peste 200.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Caraș-Severin angajatorilor certați cu legea

INSPECTORII ITM

În luna martie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 256 controale, fiind dispuse angajatorilor 310 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 222.300 lei.

Printre neregulile constatate se numărăr neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, stabilirea salariului de bază sub nivelul celui minim brut pe ţară garantat în platăm sau foi colective de prezenţă care nu reflectă realitatea orelor lucrate efectiv.

Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin spune că la trei angajatori au fost identificate opt persoane pentru care nu s-au întocmit forme legale de angajare, domeniilede activitate al angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată fiind: restaurante, construcţii, tăierea şi rindeluirea lemnului.

Au fost comunicate de către angajatori șase evenimente care au avut ca urmări patru cazuri de incapacitate temporară de muncă şi două decese, iar la sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă se încadrează în categoria accidentelorde muncă. În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 395 zilieri, iar conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat trei contracte colective de muncă şi patru acte adiţionale de modificare/prelungire a clauzelor contractului colectiv de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + five =