Începe Făşangul etnicilor germani

Făşang

Etnicii germani din Reșița dau startul acțiunilor dedicate Fășangului, perioada cuprinsă între prima săptămână de după Bobotează și Miercurea Cenușii, adică ziua în care creștinii apuseni, romano-catolicii, evanghelicii-luterani și reformații, intră în Postul Mare de dinaintea Sărbătorii Paștelui.

Profesorul, scriitorul și etnograful reșițean Alexander Tietz, descria în cartea sa „Wo in den Tälern die Schlote rauchen” („Unde fumegă furnalele în văi”), perioada de fășang la Reșița: „Cu prilejul fășangului, pe străzile Reșiței umblau mascații. În duminica fășangului obiceiul își găsea apogeul. Mascații cutreierau străzile singuri sau în grup, străzile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Bârzavei răsuna de strigături, sunete de zurgălăi, de țipete de bucurie și plânsete, sunete de diferite intensități și tonalități, acorduri de acordeoane și alte instrumente muzicale. Copiii fugeau după mascați strigând Ripp-Ripp-hali-pup“

Pandemia a pus pe pauză tradiționalul bal masca, dar anul acesta, etnicii germani îl vor organiza în data de 18 februarie, pentru a 31-a oară.

Anul acesta, programul Fășangului va include următoarele manifestări:

31 ianuarie 2023, ora 15.00, Galeria Direcției pentru Cultură Caraș-Severin, Reșița:

Fășang 2023: Expoziție personală de artă plastică Viorica Ana Farkas (Reșița): „Măști”.

4 februarie 2023, ora 16.00, sediul Forumului German Reșița (strada Oituz, 6):

Fășang 2023. Sărbătoarea tăițeilor pentru copii și tineri.

7 februarie 2023, ora 16.30, sediul Forumului German Reșița (strada Oituz, 6):

Fășang 2023. Sărbătoarea tăițeilor pentru adulți, cu participarea formației „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), a grupului muzical „Intermezzo” (coordonator: Lucian Duca) și a corului „Franz Stürmer“ (dirijor: prof. Elena Cozâltea), toate din Reșița.

13 – 21 februarie 2023, galeria Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Reșița:

Fășang 2023. Expoziția „Carnavalul Culorilor” (ediția a XV-a) a Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza” din cadrul Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Reșița (coordonatori: Doina și Gustav Hlinka). Expun: Viorica Ana Farkas, Livia Frunză, Niculina Ghimiș, Adina Elena Ghinaci, Flavia Beatrice Grădinaru, Doina & Gustav Hlinka, Eleonora & Gabriel Hoduț, Nik Potocean și Tatiana Țibru.

Vernisaj: 13 februarie 2023, ora 15.00.

18 februarie 2023, ora19.00, Restaurantul „Dușan și Fiul Sud”, Calea Lupacului Reșița:

Fășang 2023. Tradiționalul mare bal mascat de Fășang.

20 februarie 2023, ora 17.00, sediul Forumului German Reșița (str. Oituz, 6):

Fășang 2023. Sărbătoarea gogoșilor, pentru copii și tineri.

21 februarie 2023, ora 16.30, sediul Forumului German Reșița (str. Oituz, 6):

Ultima manifestare de Fășang – 2023: Sărbătoarea gogoșilor, pentru adulți. Cuparticiparea formației „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer), a grupului muzical „Intermezzo” (coordonator: Lucian Duca) și a corului „Franz Stürmer“ (dirijor: prof. Elena Cozâltea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =