În stațiunea Crivaia, 26 de tineri participă la tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”

episcopie tabara

Timp de șase zile, 26 de copii cu vârste între 8 și 13 ani participă la cea de-a XIII-a ediție a Taberei de creație „Credință și artă pentru toți”, organizată în stațiunea Crivaia de la poalele Munților Semenic de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Copiii participanți provin din patru orașe ale județului nostru: Reșița, Caransebeș, Anina și Moldova Nouă și iau parte pentru prima dată la o tabără de creație în cadrul căreia deprind tainele pictării icoanelor pe lemn, sub îndrumarea Georgianei Ciucur, consiler de dezvoltare personală și coordonator al atelierelor artistice de la Centrul de Tineret Moniom. „La atelierul de iconografie, în acest an am decis să reprezentăm chipurile a două categorii de sfinți: Sfinții Ioan Casian, Dionisie Exigul și Ioan Iacob Hozevitul – proclamați de către Patrarhia Română ca sfinți ocrotitori ai românilor din Diaspora – și, pe de altă parte, să facem cunoscute copiilor participanți chipuri de sfinți mucenici și mucenițe. Din rândul sfinților mucenici, am ales să reprezentăm figuri reprezentative de sfinți români, precum: Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, Sf. Ioan Valahul, Sfântul Sava de la Buzău sau Sfânta Muceniță Filofteea. În cadrul atelierului, copiii stabilesc o relație personală cu sfântul al cărui chip îl pictează și au posibilitatea să cunoască mai multe lucruri despre viața și minunile sfântului respectiv”, a precizat Georgiana Ciucur – coordonatoarea taberei de creație.

Pe lângă atelierul de iconografie, copii participă la un program de activități duhovnicești specific vârstei, precum și la un numeroase jocuri, concursuri, drumeții și seri tematice – activități specific vacanței de vară.

Activiățile socio-educative sunt desfășurate de o echipă de 12 voluntari de la ATOR Banatul de Munte, elevi și studenți cu experiență în lucrul cu copiii, o parte dintrei ei participând în anii trecuți la primele ediții ale acestei tabere de creație.

„Credință și artă pentru toți” este primul program de tabere implementat la nivelul eparhiei Caransebeșului, prima tabără de acest fel fiind organizată în luna august a anului 2012. Conceptul de tabără presupune alcătuirea unui grup eterogen de copii, format atât din copii cu rezultate foarte bune la învățătură, cât și din copii proveniți din familii cu probleme de ordin social.

Tabăra de la Cabana „Claris” din Crivaia, desfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, se va încheia sâmbătă 17 iulie cu vernisarea și sfințirea icoanelor realizate de către copiii participanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + one =