Gunoaiele de pe versanţii din Caraş-Severin, adunate în golful râului Cerna

ABAB 1 r cerna

Golful Cerna, locul în care râul se varsă în Dunăre, pe arealul municipiul Orșova, din judeţul Mehedinţi, a avut parte, în ultima perioadă, de ploi abundente, în urma cărora a rezultat o acumulare de cantități imense de materiale lemnoase, peturi și resturi menajere. Deșeurile au fost aduse de apele crescute ale râului Cerna de pe versanții din Caraș-Severin, fiind adunate din depozitele necontrolate de deșeuri, situate de-a lungul râului, în județul nostru.

În această zonă s-au deplasat recent comisarii Gărzii de Mediu, într-o acţiune alături de Comisariatul Județean Mehedinți. Aceștia au luat legatura cu reprezentanții Apelor Române și cu Administrația Bazinală din Banat, deoarece ei sunt responsabili cu întreținerea cursului de apă din acea zonă. Imediat ce condițiile meteo se vor îmbunătăți, va avea loc ridicarea deșeurilor și igienizarea malurilor, iar zona va fi monitorizată de către comisarii Gărzii Naționale a Mediului.

În acest sens, Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) va începe de luni să curețe apa râului Cerna de deșeurile acumulate și transportate în timpul viiturilor din ultimele zile. Acțiunea va avea loc în zona podului Coramnic, din municipiul Orșova, județul Mehedinți.

Într-un comunicat primit de la ABA Banat se arată: „Chiar dacă din primele momente în care sunt emise avertizările hidrologice Apele Române lansează apeluri repetate către autorități și comunități de a îndepărta depozitele de deșeuri necontrolate de pe maluri sau din cursurile de apă, la fiecare viitură de amploare medie, tone de deșeuri ajung în râul Cerna. De aici, există riscul major ca aceste deșeuri să ajungă prin fluviul Dunărea la acumularea Porțile de Fier și în Serbia.

Din acest motiv, în amonte de podul de la Coramnic, ABA Banat a montat de foarte mulți ani un baraj flotor/de retenție a deșeurilor de mici dimensiuni pentru a proteja golful Cernei și fluviul Dunărea.

Mai mult, după ce vor scădea debitele, ABA Banat va organiza, din surse proprii, o acțiune de salubrizare a zonei care va consta în preluarea deșeurilor cu utilaje de tip greifer. În această acțiune, vor fi implicați 15 angajați de la trei formații de lucru (Herculane, Caransebeș și Moldova Nouă) din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.

Pentru că de multe ori autoritățile locale nu reușesc să controleze acest fenomen, ANAR și Administrațiile Bazinale de Apă alocă an de an resurse suplimentare pentru a preîntâmpina sau gestiona problema deșeurilor antrenate de viituri”, au mai spus reprezentanţii ABA Banat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + four =