Generalul a fost la Kiev

Mario Balint

Generalul Nicolae Ciucă a fost în Ukraina. Aşa cum au fost TOŢI liderii importanţi din Europa! Nu zic din lume, că, în cazul de faţă, LUMEA se rezumă doar la SUA! Nicu Ciucă a reprezentat România la cel mai înalt nivel. La nivel de preşedinte de stat! De fapt, Nicu Ciucă e preşedintele de facto al României, de ceva vreme. Omul cu şapcă pare că a obosit şi să se prefacă! Doamneeee, şi cîtă energie avea! Îl mai ţineţi minte cum urla el cu vocea lui de tenor că ROBORUL a crescut? Asta pe vremea lui Dragnea! Draknea, cum îl numeau “influensării” care astăzi te fac “putinist” dacă zici o literă pe lîngă manual! Azi, ROBORUL e pînă la cer şi primul jucător de golf al ţării, arogant, tace solemn îngropat în drob de miel – cu 60 lei kg – de la Kaaaauflaaaand, şi în gogoşi pudrate cu zahăr! Şi alte chestii marca Iohannis, sînt prea multe să le înşir, din nou, şi nu e vorba despre el în acest text! E vorba despre Ciucă şi asumarea conducerii unei ţări, mă rog, a unei entităţi statale în care nu prea faci ce te taie capul, ci “ce ţi se trasează”.

Bunăoară, eu aş fi curios ce ni s-a trasat în legătură cu Ukraina! Că la dat armament… kanci! România a înarmat jumătate de Africă (Băsescu ştie!), dar asta a fost hăt, de multicel, pe vremea cînd noi chiar contam, iar producţia noastră de armament însemna ceva! Astăzi importăm tot felul de arcuri cu săgeţi şi care de luptă. De unde să mai şi dăm? OK, dăm “specialişti”, că am demonstrat în Iraq şi Afghanistan că avem specialişti şi “avem cu ce, mă”! Bine, “specialişti” au şi ukrainenii, că nu degeaba toţi “rakeţii din lumea largă” se bazează pe “blîndeţea şi credinţa în Dumnezeu” a ukrainenilor! Mă gîndeam că vom da ciment – din ăla, fabricat de prietenii noştri francezi prin arderea deşeurilor şi poluarea cu… diverse a mediului înconjurător –, sau fier-beton, sau, măcar roabe! Exclus! Cimentul l-au luat deja fraţii ukraineni, fier-beton noi nu mai producem, cumpărăm din Ukraina, iar roabele le fac polonezii şi noi le cumpărăm de la Dedeman! Poate îi ajutăm cu ceva cărbune din Valea Jiului, că vine iarna şi ei au pierdut Donbasul, iar Europa Smart trece pe combustibili fosili! Uite, Polonia şi Germania, pînă îşi redeschid propriile mine de cărbune, conservate cu grijă tocmai pentru momentul acesta!, importă cărbune din Africa de Sud! Noi, în Valea Jiului, continuăm procesul “de închidere” şi lichidare a mineritului! Cică NU sînt bani pentru deschidere şi continuarea exploatării zăcămintelor uriaşe care ar scoate România din kkt! Bani sînt doar pentru închidere… deci, închidem! Cît de cretini putem fi? Decît întreb!

Întorcîndu-mă la Kiev, preşedintele-premier al României, Nicolae Ciucă, i-a dat asigurări preşedintelui Ukrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei de la Kiev, că România va sprijini o investigaţie internaţională pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de ”comiterea de crime internaţionale”. Danileţ aşteaptă cu nerăbdare acest lucru! Premierul a subliniat că România și-a asumat și un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaționale către Ukraina, prin intermediul hub-ului umanitar înființat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat pînă acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane. Premierul român a subliniat, totodată, importanța dezvoltării conectivității între România și Ukraina prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, evidențiind rolul esențial jucat în prezent de punctul de trecere Isaccea-Orlivka, deschis în 2020. De asemenea, o importanță deosebită a fost acordată analizării opțiunilor de valorificare a potențialului de cooperare în domeniul energetic. Nicu Ciucă a spus, însă, şi ceva ce nu mi-a plăcut! “Comunitatea română din Ukraina şi cea ukraineană din România sînt veritabile punţi…” Hai, serios, domnule general? Ştiţi că românii din Ukraina se numesc MOLDOVENI, pentru că preşedintele Zelenski a interzis românismul? A interzis şcolile în limba română! Şi altele! Dar, STATUL ROMÂN s-a pişat cu boltă pe minoritatea românească din Ukraina! Ca şi pe cea din Serbia sau Ungaria! Bursele alea nenorocite pentru învăţarea limbii nu se mai dau de doi ani, şi nu din cauza războiului! Nu mai vorbesc de altele… aşa că, mai uşor cu minorităţile pe scări, pe care le descoperim doar atunci cînd ne convine!

“I-am transmis omologului meu, Denys Shmyhal, că România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ukrainei şi sîntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces”, a scris Ciucă pe o reţea de socializare. Doar că, atenţie, mă tem că reconstrucţia asta va fi precum participarea la combinatul de la Krivoi Rog! Adică România va reconstrui o parte din ceva, doar că o va face GRATIS, ca o compensaţie a faptului că, nu-i aşa?, bravul popor ukrainean s-a sacrificat pentru ca măcelarii ruşi, sălbaticii stepelor însetaţi de sînge etc., să nu ia cu asalt România, Polonia, Ţările Baltice, Germania, Franţa şi Insulele Kurile! Mai vorbim!

În final, mă macină o întrebare: Cîţu? Unde e Cîţu? Că Cîţu a fost cel care a vorbit despre excursia în Ukraina! El a spus că a iniţiat-o, a adunat banii pentru autocar, senvişuri şi apă plată… Am înţeles, nu poate merge în acelaşi autocar cu generalul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + 1 =