GEC Nera cere sancţionarea Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin

OCHIUL BEIULUI

În urma apariţiei în spaţiul public a unor filmuleţe cu indivizi care faceau baie în Ochiul Beiului, Grupul Ecologic de Colaborare Nera Oraviţa (GEC NERA) a adresat în data de 29 iulie Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin și Inspectoratului  Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu (IJCSGNM) o sesizare despre acest fapt. Lacul este situat în zona de protecție integrală a Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, iar scăldatul este interzis prin  OUG 57/2007 – reactualizată în 2019 și prin Planul de Management al Parcului aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1642/2016.

„În data de 31.07.2019 Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin a furnizat GEC Nera un raspuns în care se spune că faptuitorii au fost identificaţii, iar informațiile au fost transmise Inspectoratului Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu în vederea luării măsurilor legale.

Inspectoratul  Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu a furnizat GEC Nera în data de 07.08.2019 un răspuns în care ignoră atribuțiile legale ce-i revin în acest caz, consideră că făptuitorii identificați de Poliție sunt «posibili» făptuitori și ne informează că după ce a avut loc o discuție la sediul Gărzii cu reprezentanții Administrației PN Cheile Nerei-Beușnița s-a convenit ca administrația parcului să continue căutarea posibililor vinovați. Probabil, identificarea clară oferită de Poliție nu a fost suficientă“, conchid ecologiştii orăviţeni într-un comunicat de presă.

Aceştia mai spun că nu s-a pus niciodată problema deplasării  la fața locului a IJCSGNM, de vreo sancțiune care să fie aplicată Administrației  Parcului, care are obligații de pază clare în cazul prezentat, de sesizare a  Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) şi de informare a Ministerului Mediului.

Concluzia GEC Nera: „Administrația Parcului nu și-a indeplinit obligatiile legale prevazute in contractual de administrare“.

În consecinţă cere sancționarea reprezentanților Inspectoratului  Caraș-Severin a Gărzii Naționale de Mediu pentru modul de acțiune în cazul Ochiul Beiului,  pe care îl consideră lipsit de responsabilitate, și oferirea de răspunsuri, în baza Legii 544/2001 (reactualizată în 2018),  privind finalizarea acestui caz.