Fostul Prefect Zamfir s-a reîntors la vocația sa dintâi: filosofia

carti Traian Zamfir

Recent au apărut la Editura MIRTON din Timișoara toate cele trei volume ale eseului filosofic TEORIA GENERALĂ A CONSTRUCȚIILOR, avându-l autor pe Traian Zamfir.

Traian Zamfir a fost profesor de filosofie și Comunicare politică la Universitatea „Eftimie Murgu”din Reșița și Universitatea Politehnică Timișoara. Pentru câțiva ani, a fost Prefect al Județului Caraș-Severin și Prim Consilier al Ambasadei României la Belgrad. Înainte de a se pensiona, a avut activități de predare și de cercetare tehnologică inovativă la UPT.

***

Discursul pornește de la premiza axiomatică potrivit căreia în realitatea obiectivă nu există lucruri. Ci, numai procese. Inclusiv lucrurile sunt, în realitatea lor, procese. Datorită limitelor simțurilor umane, pe care le numim „praguri senzoriale”, și a vitezelor cu care parcurg acestea spațiul percepem unele Ființe determinate ca având o formă „stabilă”.

Toate Ființele determinate sunt, în esența lor, procese generative, fiind construite, în fapt, de la geneză, până la catastrofă, prin intermediul unor secvențe de interacțiuni triontice (de genul, acțiune-reacțiune-tranzacțiune) care se dezvoltă în timp real – determinate de un algoritm generativ („foaie de parcurs”) – către o finalitate („enetelehie”) probabilă.

Conceptul construcție și paradigma sa semantică devine, astfel, o dezvoltare critică, dintr-o perspectivă diacronică, a conceptelor sistem și structură. Precum și a „Teoriei Generale a Sistemelor” a lui Ludwig von Bertalanffy.

Secțiunea a doua, intitulată „Construcții sociale”, este o interpretare a omului și comunităților umane din perspectiva acestei paradigme. Cu pretenția mărturisită de a se constitui într-o contribuție la fundamentarea unei antropologii filosofie autentice.

Iar Secțiunea a treia, „Construcții cosmice”, pe lângă unele considerații epistemologice privind cosmologia ca știință, și limitele insurmontabile ale acesteia, se referă la Construcția galactică „Via Lacteea”. Constituită din cele două Etaje fundamentale: materia întunecată, magnetică, formată din neutrini tahionici cu viteze instantanee aflată în unitatea sa indestructibilă cu materia luminoasă, electrică, formată din fotoni și compușii acestora.

Ca la singura „insulă de Univers” la care ne putem raporta prin intermediul unei cunoașteri pozitive.

***

Cartea poate fi achiziționată fizic, în format tipărit, la librăriile Vestala din municipiul Reșița, precum și online, la librăriile Cărturești – www.carturesti.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 10 =