Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru prima dată la Oravița

FFE 2023 Oravita 768x432 1

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru prima dată la Oravița. Festivalul se desfășoară timp de trei zile, între 12-14 mai, la Casa de Cultură George Motoia Craiu. Partener al ediției locale de la Oravița este Primăria Municipiului Oravița, iar intrarea este liberă! Organizatorii vin cu o selecție de filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții. Evenimentul estorganizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene: Ambasada Bulgariei, Ambasada Croaţiei, Ambasada Estoniei, Ambasada Finlandei, Amabasada Suediei, Parlamentul European Premiul LUX.

Vineri 12 mai, ora 19.00 Strah / Fear / Frică (r. Ivaylo Hristov | 2020)

Svetla o văduvă care și-a pierdut recent locul de muncă, locuiește lângă granița bulgaro-turcă. Aici există un număr mare de refugiați, în căutarea unui adăpost. Într-o zi, Svetla întâlnește un refugiat din Africa și asta îi schimbă viața.

*propunerea Bulgariei pentru Oscar 2022
*premiat la Tallinn
*selecționat la Istanbul

Sâmbăta 13 mai, ora 16.00 Tunturin tarina / Tale of the Sleeping Giants / Povestea uriașilor adormiți (r. Marko Rohr | 2021)

Filmul pleacă de la un mit străvechi, despre ceva ce a avut loc cu miliarde de ani în urmă, în epoca în care au fost creați primii munți de pe Pământ, martori ai originii lumii și ai catastrofelor de la începuturile lumii. Încet, munții s-au mutat mult în Nord cu plăcile tectonice. De-a lungul anilor, vârfurile munților s-au erodat și rădăcinile străvechi au ieșit la suprafață. Aceste rădăcini sunt marile fjelluri (ghețari scandinavi) din Laponia – cei mai vechi munți din lume – care arată ca niște uriași adormiți.

 Sâmbătă 13 mai, ora 17.30 Kurak gunler / Burning Days (r. Emin Alper | 2022)

Emre, un procuror tânăr și conștiincios, tocmai a fost detașat într-un oraș mic afectat de conflicte legate de alimentarea cu apă și de scandaluri politice. La început este primit călduros, dar apoi este antrenat din ce în ce mai mult în interacțiuni tensionate și implicat în politica locală, împotriva dorinței sale. Atunci când Emre se împrietenește cu proprietarul ziarului local, presiunea crește în urma unor zvonuri scandaloase.

*laureat cu un “Oscar” european la cea mai recentă ediție de a premiilor Academiei Europene de Film
*finalist al Premiilor LUX 2023
*selecționat la Cannes, Tallinn, Rotterdam

Sâmbătă 13 mai ora 18.00 So Damn Easy Going (r. Christoffer Sandler | 2022)
Mintea Joannei este ca un parc de distracții fulgurant în sezon de vârf. Are 18 ani, ADHD (tulburare hiperactivă cu deficit de atenție) și are nevoie de medicamente pentru a-și menține sub control mintea agitată. Cu un tată deprimat, al cărui venit abia acoperă chiria, banii se epuizează rapid și Joanna nu-și permite medicamentele. Pentru a face rost de bani, trebuie să fie inventivă. În mijlocul haosului apare Audrey, fermecătoare și încrezătoare. De-acum, nu doar creierul îi explodează, ci și inima.

*selecționat la Tallinn

Duminica, 14 mai, ora 18.30 Willo’theWisp Fogo-fatuo (r. Joao Pedro Rodrigues | 2022)

De pe patul de moarte, Alteța Sa Regală Alfredo, rege neîncoronat, își amintește de perioada când era tânăr și visa să devină pompier. Întâlnirea cu instructorul Afonso, de la brigada de pompieri, deschide un nou capitol în viața celor doi tineri devotați dragostei și dorinței, pe fundalul căutărilor lui Alfredo legate de statutul lui.

*selecționat la cea mai recentă ediție a “Oscarurilor” europene,  premiile Academiei Europene de Film
*finalist al Premiilor LUX 2023
*selecționat la Cannes, Toronto, Mar del Plata, Rotterdam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × one =