Expoziția dedicată lui Corneliu Baba a ajuns la final

corneliu baba

Muzeul Banatului Montan din Reșița îi invită pe iubitorii de artă din municpiu să participe vineri, 21 aprilie 2023, ora 12.00, la încheierea expoziției „In memoriam Corneliu Baba. (1906-1997). 25 de ani de la moartea artistului”. Managerul muzeului reşiţean, Livia Magina, spune că discuţiile se vor coagula în jurul confesiunilor din Jurnalul maestrului dar şi pe prezenţa unor informaţii ivite pe durata expunerii.

Reamintim faptul că lucrările prezente pe simeze sunt semnate de ambii pictori din familia Baba, și provin atât din colecția Muzeului Banatului Montan, „Donația Corneliu Baba”, cât și din colecția artistului. Conceptul expoziţional a fost elaborat de istoricul de artă Maria Muscalu Albani care a selectat lucrări ce ilustrează toate perioadele de creaţie ale lui Corneliu Baba. Cunoscutele „Spaime” ori „Regele nebun”, peisajele rurale și „Pieta” dar și portretele părinților (Gheorghe și Matilda), autoportrete precum și lucrări realizate de către Gheorghe Baba, se completează reciproc și exprimă stilul a două generații.

Corneliu Baba (1906-1997) a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. A participat cu lucrări la expoziții la Cairo, Helsinki, Viena, New Delhi, Bruxelles (expoziție personală în 1964) și New York (1970). O carieră academică de succes la catedra de pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti a fost încununată de acceptarea ca membru corespondent al Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + seventeen =