Dunca: „Văliugul, de exemplu, va plăti la circa 40 de tone de gunoi colectat aproximativ 4.000 de lei pe lună în plus“

conferinta presa Dunca

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a ținut să vină cu precizări în ceea ce privește tarifele legate de colectarea și transportul deșeurilor din județ.

„Costurile depozitării gunoiului în deponeul de la Lupac au crescut cu exact 107 ron/ tonă. Asta înseamnă că o comuna cum e Văliugul de exemplu va plăti, la circa 40 de tone de gunoi colectat aproximativ 4000 de lei/ pe lună, în plus. Aceste costuri înseamnă 2 -3 lei/ lună mai mult pentru fiecare gospodărie din localitate. Deși am explicat motivele la ședința de consiliu în care s-a aprobat acest demers, mă simt obligat să detaliez încă odată cauzele aceste majorări“, explică Dunca.

Președintele CJ spune problemele legate de colectarea și transportul deșeurilor din județ sunt numeroase. Alături de estimarea greșită, termenul extrem de mare în care s-a realizat investiția, adică groapa de gunoi de la Lupac, şi fenomenul masiv de depopulare a județului au făcut ca cetățenii să producă sub 60 % din cantitatea de gunoi prezentată ca bază de calcul în contract. „Impotența ADI Intercom Deşeuri de a găsi un prestator serios până la finalul anului 2020 a făcut ca odată cu deschiderea deponeului deșeurile din multe zone ale județului să nu fie preluat de operatorul de la Lupac. Ele au rămas pe la marginea localităţilor sau au fost duse de anumiţi primari la deponee din alte judeţe, la Severin sau Oradea. Încercarea mea de a aduce persoane serioase și competente la conducerea acestui ADI a fost sortită eșecului. La prima şedinţă, atunci când erau suficienți primari PNL și câțiva ai opoziției dornici de schimbare, prezenţa la vot a fost tratată cu insuficientă atenție și schimbarea în bine a fost ratată la 2-3 voturi. Incompetența şi dezinteresul au rămas să facă regulile în continuare, iar situația nu s-a schimbat. Modul incorect și ilegal de aranjare a lucrurilor de către fostul șef al ADI, Luca Malăiescu, prin care a păstrat în funcţiile calde şi inerte pe aceiasi indivizi neperformanţi, a fost devoalat de conducerea judeţului şi de secretarul acestuia și confirmat de două instanţe de judecată. Întreaga conducere ADI a fost dizolvată în primăvara acestui an de către completul de judecată“, a mai precizat Romeo Dunca.

„Lipsa trimiterii tuturor deșeurilor înspre Lupac are și un alt substrat“

Acuzele aduse de reprezentantul județului nu se opresc. Acesta spune că ar fi vorba despre o boicotare a procesului în sine din partea celor de la ADI Intercom. „Nerezolvarea de către ADI a preluării deșeurilor din județ a făcut ca însemnate cantități să nu ajungă la deponeu și operatorul să nu încaseze suficient. Cantități însemnate de materiale recuperabile pe care operatorul era îndreptățit să le valorifice nu ajung la acesta. Sunt convins ca această tergiversare a colectării selective și lipsa trimiterii tuturor deșeurilor înspre Lupac are și un alt substrat. Apariția în umbra unor centre de colectare a gunoaielor de prin anumite zone nerezolvate și sub directa atenție, sau neatenție, a conducerii ADI Intercom Deşeuri a unor societăți comerciale stil căpuşe. Acestea, inventate procauza, (adică de termen scurt, max 3 ani) funcționează pe lângă centrele de colectare și fără a avea prea mulți angajați preiau tot ce e de valoare (aluminiu, plastic și carton necontaminat) și îl valorifică spre bunăstarea proprie. Sau la comun cu cei direct interesaţi ca lucrurile să nu meargă bine. În acest fel, cantități însemnate de materiale recuperabile și vandabile cu sume mari, (1 kg de doze de aluminiu costă mult peste 1 euro/ kg..) în loc să intre în buzunarul îndreptățit al operatorului suma respectivă ajunge în alte buzunare“, spune Dunca.

În opinia lui Dunca, acest motiv, cumulat cu creșterea de preţuri la combustibil și energie electrică, personal din ce în ce mai greu de găsit și la costuri tot mai mari, a făcut obligatorie această majorare.

„Chiar dacă toată opoziția se descarcă de povară și aruncă, asupra mea și a consilierilor care au votat, toată nemulțumire populației spunând că Dunca e de vină, realitatea e că am acceptat această majorare doar în ultimul moment posibil. În concluzie, creșterea preţului la gunoi este cauzată de scumpirile din ultimul timp, de contractul cu operatorul făcut prost cu ani în urmă și de incompetenţa conducerii ADI Intercom Deşeuri, conducere evidenţiată prin neatingerea vreunui obiectiv important în ultimii 9 ani. Nu s-a făcut nimic serios legat de organizarea de licitaţii corecte cu rezultat mulțumitor și transportul tuturor deșeurilor din județ către deponeul de la Lupac. Ei vor salarii mari şi atât, iar când ceva nu e bine au pe cine să dea vina: pe Dunca…Că aşa e în politică, în tenis şi …în Caraş-Severin!“, a concluzionat președintele CJ Caraș-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 1 =