Criza de lăcomie

Cîţu e premier. Cu şuviţă cu tot, cu mască cu tot. Gurile rele spun că a fost propus şi susţinut în funcţie de finanţa internaţională, drept răsplată îndatorării României pe sute de ani!!! Cîrcotaşi… În fapt, numai KWI ştie cît de greu s-a născut guwernerul lui!

M-am uitat pe lista cu nume de referinţă. L-am găsit pe Voiculescu la sănătate, pe Ciucă la apărare, pe Ghinea la fonduri europene, pe Ferească Dumnezeu Raluca Turcan la muncă şi pe Bode la interne. Marcel Vela şi-a făcut datoria, în cele mai grele momente traversate de Ministerul de Interne, Marcel Vela a dispărut din peisaj! Măcar mandatul său a fost unul de succes! Felicitări, de acasă!

20 de bărbaţi şi o femeie, aşadar, aliniaţi la startul provocărilor pentru 2021. Şi nu sînt puţine! Două par să le cuprindă pe toate, ca într-o îmbrăţişare: criza sanitară şi criza economică. Două crize generate de lăcomie! Am aflat, recent, că lăcomia este o nevroză, o caracteristică umană. O apărare închipuită în faţa morţii de care subconştientul europeanului se teme. O dorinţă de veşnicie! Sigur, acumularea se face în detrimentul semenilor.

De exemplu, acumularea de funcţii. Sau de ani în funcţii… Credinţa că eşti născut pentru locul acela călduţ, la stat, şi că fără tine nu se poate. Tu îţi doreşti, cine nu este de acord cu poziţia ta, cu perpetuarea puterii prin orice mijloace, e liber să plece! Liberul arbitru… Perpetuarea funcţiilor generează acumularea de averi, de putere. O presă favorabilă, o justiţie la dispoziţie, excursii în China, dosare la comandă pentru o presă bună ş.a.m.d. Sau, măşti neconforme: criza mea, măştile mele, profitul nostru, că doar nu credeţi că Tătaru a luat singur!

Aşadar, LĂCOMIA ar fi criza a treia, care ar trebui să stea pe masa Guvernului Cîţu!

Dar, să revin la Guvern! Dintre toţi, doar ministrul apărării a avut contacte directe atît cu PSD-ul, cît şi cu PNL-ul. Noroc cu Unchiul Sam, că altfel… Vă amintiţi? O politică de moment, nepregătită, cu interese pentru “acum”, şi nu pe termen lung, l-a făcut pe Benjamin Leş să încerce destituirea lui Ciucă. Fără să-i poată reproşa ceva generalului! Din păcate, acea acţiune în instanţă, nemaivăzută într-o ţară NATO, a tîrît în mocirla politică ARMATA, cea mai respectată instituţie a fragilei noastre democraţii post-comuniste. Într-o ţară sud-americană, un astfel de gest politic împotriva armatei s-ar fi soldat cu eliminarea fizică a ministrului “prea voluntar”.

Anul 2020 aproape că a trecut. Prost, cum a început! Ne aflăm într-un regres al aşteptărilor, al proiecţiilor imaginare. În acest spaţiu “fermentează” deja viitorul luptelor de stradă, declanşate de frustrările şi nemulţumirile adunate în zeci de ani de umilinţe!

În plan judeţean, lucrurile stau… Stau! La Reşiţa, Ioan Popa chiar arată că se poate, şi un oraş în care erai tentat să-ţi tai venele începe să-şi schimbe faţa, să zîmbească. Ştiţi, deja, că nu am “nici o gară” cu Nelu Popa, că nu primesc bani de la Primăria Reşiţa sau alte firme partenere, deci nu am nici un motiv direct să-l laud. Şi, nici nu o fac! Spun, doar, că Reşiţa merita un astfel de primar, care are viziune şi “un plan cincinal”. Felicitări, tot înainte!

În budoarele politicii provinciale, multe foieli şi ros de oscioare în linişte. Deocamdată, pînă trece şi Sf. Ion!

În plan naţional, România arată ca un bolnav de nervi, vorba CTP-ului! Hoţii, curvele, ticăloşii, infractorii dovediţi, proştii, incompetenţii, parveniţii, răzbunătorii, mincinoşii, manipulatorii, ordinarii, jegoşii sînt la mare căutare! Ei sînt peste tot! De pe culoarele politicii de mahala, în televiziuni, radiouri, instituţii publice sau chiar instituţii de forţă, unde ar trebui să existe competenţă. Adjuncţii de şef de post sînt promovaţi comandanţi, direct, fără etape intermediare, iar generalii care au văzut cum arată o rachetă anti-tanc din faţă sînt blamaţi!

Statul paralel s-a anchilozat de atîta stat, iar statul-stat nu a mai reuşit să scape de statul capră. Omul de rînd NU MAI ARE ÎNCREDERE în propriul stat, care a devenit chiar OMUL GRAS care îi stă în spate! Impozitul pe salariu e de 45%, care-ţi răpeşte orice urmă de respect faţă de angajator. Haosul din economie e întreţinut şi atent speculat de băieţii deştepţi, cel din politică aduce “pe culmile disperării” un popor tot mai scîrbit, dar nu suficient pentru a pune mîna pe bîtă!

2021 să ne aducă mai multă hotărîre! Să exorcizăm răul din noi, să conştientizăm că NOI PUTEM orice, numai să vrem, că SÎNTEM cei mai buni, că dacă ne lăsăm conduşi de nulităţi, nu sîntem mai buni decît ei, că AVEM ce spune, că LĂCOMIA poate fi învinsă, că trebuie să fim SEMPER FI!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 12 =