Criza de încredere

SCUT-BMTF

Poate cea mai catastrofală subdiviziune a Crizei Globale o reprezintă CRIZA DE ÎNCREDERE. Este, în opinia mea, cea mai gravă şi cu efecte vizibile imadiat. Din Australia în Europa, Guvernele şi Politicienii sînt contestaţi de popor, le sînt puse la îndoilală, în primul rînd, COMPETENŢA şi BUNA CREDINŢĂ!

Românii ştiu că imaginea generică a politicianului este aceea de hoţ şi nemernic. Din start! Cu găleata cu zahăr, ulei şi făină într-o mînă şi cu ştampila de vot în cealaltă, românul a votat de cînd se ştie răul cel mai mic! Să ne amintim de Emil Boc, cel care, supus total al lui Traian Băsescu, a tăiat pensiile şi salariile ca unică măsură de ieşire din criză, o criză de care, la acel moment, să ne amintim, şi Tăriceanu şi Băsescu rîdeau superiori, din motive electorale. Seamănă izbitor cu declaraţiile actualului locatar de la Cotroceni care spunea ce epinemie? E o gripă, acolo, şi ea… Dar să revenim!

Politicianul român e şpăgar şi necinstit din fabricaţie. E în acea poziţie pentru propria propăşire şi nu pentru binele alegătorului său cu care, din momentul atingerii scopului final, nu mai are nici o legătură. Două lumi paralele care nu se mai întîlnesc decît accidental, din patru în patru ani, sau din cinci în cinci, cînd vulgul este din nou vrăjit cu crosa de golf! În aceşti ultimi doi ani pandemici, hotărîrile luate, cheltuielile făcute, gesturile referitoare strict la domeniul sănătăţii publice evidenţiază o implicare brutală a multinaţionalelor farmaceutice, şi nu numai, în actul de guvernare. Politicienii implicaţi direct, şi nu numai, nici măcar nu neagă cu vehemenţă această ingerinţă. Nu neagă deloc! Zeci de miliarde de euro risipiţi cu dărnicie din împrumuturi înrobitoare pe care le vor plăti şi nepoţii nepoţilor noştri! Să ne înţelegem. NU sînt pentru izolaţionism, nu sînt naţionalist de strînsură, dar astfel de poziţii pro-naţionale sînt catalogate direct drept anti-occidentale şi pro-ruseşti. Nu sînt anti-occidental şi nici anti-NATO, Doamne fereşte! Dar voi milita permanent pentru poziţia de partener egal şi respectat şi nu pentru cea de damă de companie bine plătită şi cu termen de utilizare redus!

Guvernul PNL-USR, Guwernerul Lui, este profund afectat de imaginea asta de sclav al profitorilor anti-româneşti. Preşedintele, girantul şi garantul acţiunilor guvernamentale, nu apără şi nu dezminte aceste acuzaţii. Voiculescu, Tătaru etc., dincolo de ciocnirile politice, se regăsesc în listele celor îmbogăţiţi de pandemie! Nu e rău, dar dacă îmbogăţirea asta rapidă s-a făcut din împrumuturile scandaloase, nu e bine! Zilele acestea, circulă informaţia cum că chiar Cîţu Florinel ar fi primit un comision de “performanţă” de 15 cenţi/doza de vaccin achiziţionată, adică vreo 120 de milioane la o populaţie de 20 de milioane! Un proiect de act normativ care a circulat zilele trecute prin presa “serviciilor” arăta că Florinel mai doreşte achiziţionarea a 17 milioane de doze!

Pentru tot ce se întîmplă la această oră, în România este extrem de linişte! Mitinguri nu, proteste nu, lanterne nu, trotinete nu! E clar că luptătorii dreptăţii de pe Facebook se mobilizează doar atunci cînd străinii au interese directe în această ţară, foarte tînără, 100 de ani, la scara istoriei, extrem de necoaptă şi mereu vulnerabilă. Australia explodează constant de cîteva zile, Austria, Belgia, Olanda la fel. Poporul nu mai are încredere în elita conducătoare şi vor să demonstreze că sînt oameni liberi, capabili să gîndească cu propriul cap! Discutam zilele trecute cu un prieten contractor, care a părăsit Italia pentru Brazilia, şi acesta îmi spunea că, din punctul său de vedere, ciocnirile din Olanda sînt cele mai importante şi ar trebui să invite pe toată lumea la o reflecție profundă și să coboare tonul vocii. Sigur, divizarea, dezbinările duc inevitabil la proteste, iar de la protest la violență politică, la insurgenţă și război civil este un singur pas. Acest tip de derivă este încălzit iresponsabil de politicieni și de media mainstream. Consider că activitatea de dezinformare trebuie imediat blocată, iar instigarea la dezbinare de către cei aflați în responsabilitate politică trebuie oprită imediat. Abordarea unui senzaționalism manipulator, acum, este ca efectul unei bombe atomice şi este necesar să se stabilească imediat adevărul, și mai presus de toate să se implementeze soluții incluzive pentru toată lumea, și nu soluții încredințate unor incompetenți de orice natură, precum am făcut-o pînă în acest moment, îmi spunea prietenul meu!

Oamenii gîndesc la fel în întreaga lume. Ei ştiu bine că politicienii sînt incompetenţi şi rău-voitori, dar sînt acoperiţi de o presă vîndută pînă în măduva oaselor. Nici în presă nu mai există încredere! Jurnaliştii au abdicat de la misiunea lor, alţii au dezertat. Manipularea odioasă prin intermediul reţelelor sociale operează nestingherită.

Fenomenul neîncrederii pare mai puternic decît orice pandemie. Informaţii-bombă ies la iveală despre Ursula Gertrud von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care este mîna cu care Phizer a obţinut un contract uriaş de 36 de miliarde de euro pentru vaccinuri. Un contract secretizat, pe care avocatul poporului european îl cercetează acum.

CRIZA ESTE PURTĂTOARE DE RISCURI PENTRU SECURITATEA NAŢIONALĂ, iar o ţară cum e România, mult prea puţin guvernată în ultimii 7 ani, generează, inevitabil, o vulnerabilitate generală sporită, atît la modificările profunde ale mediului internaţional, dar şi la atacurile diverselor „entităţi”, ţara noastră fiind plasată în acel spaţiu de POWER POLITICS pe Continentul European. Există cel puţin două categorii de responsabili pentru criza statală în care se află România: actorii politici aflaţi în lumina reflectoarelor şi cei care, în culise, stabilesc scenariul care, de multe ori, este de import… Ne aflăm, de fapt, în cea mai gravă criză politică din aceste trei decenii, una de „control asupra României”, o criză din care nu se întrevede nici o ieşire. În acest moment nu mai există nici un partid, sau politician, de anvergură, credibil, necompromis, care să dea măcar senzaţia unei competenţe reale.

Elita a rămas în afara clasei politice OBLIGATĂ să croiască viitorul României. N-a avut loc de impostori şi rataţi! Excepţiile sînt puţine şi trecătoare!

Într-un astfel de mediu, ameninţările se diversifică, însă ameninţarea asimetrică generată de actorii non-statali, amestecaţi în criza de la Bucureşti, rămîne cea mai importantă, pe termen scurt, imediat cel puţin. Aceştia speculează lipsa de capacitate a statelor de a le controla acţiunile şi se bazează pe imprevizibilitatea acţiunilor lor. Iniţiativa le aparţine, de aceea statele doar reacţionează în loc să prevină! Deci, dependenţa statului de actorii non-statali a devenit o vulnerabilitate! Încă una, şi încă una, şi încă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 16 =