Caransebeşul l-a omagiat pe Mihai Eminescu

eminescu muzeu 5

Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea a 170 de ani de la naşterea poetului naţional al românilor au fost marcate la Caransebeş miercuri, 15 ianuarie. Manifestarea „Eminescu de-a pururi” a avut loc la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu, instituţie care a şi organizat evenimentul, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Colegiul Naţional „Traian Doda”.

Acţiunea a cuprins un concurs organizat de elevii din clasa a IX-a D Filologie de la Colegiul Naţional „Traian Doda”, la care au luat parte 12 tineri şi care s-a referit la elementele importante ale vieţii lui Mihai Eminescu, precum şi un recital de patru piese muzicale pe versurile poetului nepereche, susţinut de Corul „Ecumenica” de la acelaşi colegiu, coordonat de profesoarele Dorina Coste şi Oltea Fontul. Legătura dintre cele două momente a fost făcută prin textul emblematic al lui Eminescu – „Doină”.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute cu prilejul acestui eveniment, la care a luat parte şi managerul muzeului, Dacian Rancu, prof. Maria Frenţiu a explicat de ce participanţii la manifestare l-au cinstit pe Eminescu: „O doamnă a culturii române, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, lăsa pe patul de moarte un testament verbal, în momentul în care începuseră atacurile la adresa lui Mihai Eminescu: «Să-l apăraţi pe Mihai!». A-l apăra pe Mihai Eminescu înseamnă a-i cunoaşte viaţa şi opera. Din acest motiv am organizat un concurs şi un recital al Corului «Ecumenica», puntea dintre ele fiind «Doina» marelui poet. Atâta vreme cât vorbim limba română, suntem datori să ştim ceva despre Eminescu. Eminescu este chiar limba română. Aşa cum Nichita Stănescu spunea «Limba română este patria mea», aşa putem spune «Eminescu este patria cuvântului românesc»”.