15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale

Mihai Eminescu

Ziua în care românii își sărbătoresc marele poet național a devenit din luna decembrie a anului 2010 și Ziua Culturii Naționale. Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu este și ziua în care se promovează cultura, arta și efortul academic.

Astăzi, 15 ianuarie 2021, se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român, socotit de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Mihai Eminescu a fost al șaptelea dintre cei 11 copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi. S-a născut la Botoșani, copilăria petrecându-și-o atât aici, cât și la Ipotești. A studiat la Viena ca ”auditor extraordinar” la Facultatea de Filozofie și Drept, dar a fost și ”student extraordinar” la Berlin. În anul 1872, la Viena, o întâlnește pe Veronica Micle, care a rămas idolul său, numind-o ”îngerul blond”. Debutul lui Mihai Eminescu în literatură a avut loc în anul 1866. A colaborat cu publicația „Convorbiri Literare”, a fost redactor-șef în redacția „Timpul” și îi fusese acordată o bursă de către Cenaclul Junimea. Mihai Eminescu s-a stins din viață la 15 iunie 1889, fiind înmormântat la București, în cimitirul Bellu.

Creația literară a marelui poet este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru și încercări beletristice. Opera sa poetică a fost influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar și de teoriile lui Arthur Schopenhauer și Immanuel Kant. Una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu este ”Luceafărul”, care a fost publicată în anul 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena. Poemul, format din 98 de strofe, a fost declarat în anul 2009 de Academia Recordurilor Mondiale cel mai lung poem de dragoste.

”Luceafărul”, împreună cu toate celelalte poezii ale lui Mihai Eminescu, reprezintă zestrea literară de mare valoare pe care marele poet ne-a lăsat-o, fiind o mândrie pentru țara și cultura noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + eighteen =