Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin finanțează Diaspora cu 3.000.000 de lei

SEDIU11

Un număr de 22 de afaceri urmează să fie finanțate în cel mult o lună din fonduri europene în cadrul proiectului „Antreprenoriat sustenabil pentru românii din Diaspora”, derulat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Potrivit directorului C.C.I.A. Caraş-Severin, Petru Buzzi, viitorii antreprenori, care în ultimii ani muncit  în străinătate, au înființat societăți comerciale cu răspundere limitată în România și au semnat contracte de subvenție pentru finanțarea afacerilor cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin, urmând să creeze 70 de locuri de muncă, așa cum și-au asumat prin planurile de afaceri. Cele 22 de întreprinderi noi vor funcționa în orașe din județele Caraș-Severin (9), Timiș (4), Bacău (3), Suceava (2), Botoșani (1), Neamț (1), Brașov (1) și Olt (1).

„Ajutorul de minimis acordat noilor antreprenori sub formă de avans pentru funcționarea înreprinderilor se ridică la 2.896.421,23 lei și reprezintă 75% din suma solicitată. Cererea pentru acordarea subvențiilor a fost timisă la Ministerul Fodurilor Europene, urmând ca banii să intre în conturile beneficiarilor până la jumătatea lunii aprilie. A doua tranșă de 25% din suma maximă ce poate fi acordată va fi solicitată numai dacă în primele 12 luni de funcționare întreprinderea va realiza venituri reprezentând 30% din suma primită inițial. De altfel, experții CCIA Caraș-Severin vor monitoriza și sprijini funcționarea și dezvoltarea afacerilor finanțate, pentru atingerea tuturor obiectivelor și indicatorilor asumați prin planurile de afaceri realizate de beneficiarii ajutorului de minimis“, ne-a relatat Alexandru Buzzi, managerul de proiect.

Dintre cei 22 de beneficiari ai acestui tip de ajutor cei mai mulți sunt veniți din Italia, dar și din Belgia, Anglia, Franța, Germania sau Spania, iar un tânăr reșițean, întors din Statele Unite ale Americii, a deschis o firmă de taximetrie cu autoturisme hibrid. Dealtfel, majoritatea firmelor înființate au ca obiect de activitate afaceri conform direcțiilor de politică industrială menționate în Strategia Națională pentru Competitivitate 2014 – 2020 și vor activa în industrii creative, cu potențial competitiv, ne-a mai spus managerul de proiect.