Caii sălbatici de la Anina, pe drumul naţional

cai salbatici Anina

Drumarii de la Secția de Drumuri Naționale Caransebeș (SDN) au ocazia să vadă frecvent frumoșii cai sălbatici de la Anina. „Colegii noștri de la SDN Caransebeș se întâlnesc tot mai des cu caii sălbatici de la Marila, zona Oravița, pe DN 57B. Cabalinele ies la drumul național mai ales după ce drumarii acționează cu sare, pentru combaterea poleiului. Drumarii au făcut rost de fân și, în perioada următoare, se va amenaja și o iesle, pentru a putea hrăni animalele”, declară reprezentanţii DRDP.

Caii sălbatici, sau „caii dacilor”, așa cum mai sunt numiți, pot fi admirați în puține locuri din țară, printre care și în Munții Aninei, din Banat. Aceștia au cea mai veche istorie din România, în Munții Aninei existând 300-400 de exemplare.

Foarte puțini oameni știu de existența cailor sălbatici, de aceea Herghelia de la Măidan, din Caraș-Severin, este cea mai nouă atracție turistică a Banatului de Munte. În timpul excursiilor cu trenul pe cea mai veche cale ferată din România, Anina-Oravița, pot fi admirate peisaje superbe în care își fac apariția și „caii dacilor”. Aceștia populează zona cuprinsă între Brădet și Gârliște.

Frumoasele cabaline provin de la fostele CAP-uri din zonă, de la exploatări miniere și forestiere abandonate. Odată cu închiderea industriei grele de la Anina și scăderea poluării, natura din această zonă s-a regenerat, iar caii au fost lăsați în libertate, recăpătându-și, măcar parțial, caracterul sălbatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 3 =