9 martie, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989

deportati20232

Astăzi, 9 martie, cu ocazia Zilei deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989, la invitația Corneliei Fetea, președintele Asociației Deținuților Politici și al Deportaților din Bărăgan, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, alături de Ioan Popa, primarul Municipiului Reșița, a depus o coroană de flori, la Troița din Parcul Episcop Martir Valeriu T. Frenţiu (fost Cărăşana) din Reșița, în memoria tuturor celor care s-au sacrificat în lupta anticomunistă.

“Astăzi am trăit momente emoționante alături de toți cei care au dorit să aducă un omagiu celor care s-au sacrificat sau au suferit pentru faptul că regimul comunist i-a deportat. Este datoria noastră să le păstrăm vie memoria celor care şi-au jertfit viaţa în Rezistenţa anticomunistă din Munţii Banatului. Pentru a le cinsti munca și curajul de a se revolta împotriva regimului comunist, în anul 2022, am avut onoarea să le îmnânez diploma de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin, doamnei Cornelia Fetea și domnului Nicolae Ciurică, ultimul partizan bănățean în viață.”, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie drept „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri. Anterior, la 9 februarie 2011, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi „pentru” şi două abţineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 16 =