28 iunie, moment de referinţă pentru fotbalul reşiţean! În urmă cu 89 de ani, Reşiţa devenea campioană naţională

28 iunie, moment de referinţă pentru fotbalul reşiţean! În urmă cu 89 de ani, Reşiţa devenea campioană naţională

28 iunie 1931 este, fără doar şi poate, cel mai frumos moment din istoria fotbalului reşiţean. Suporterii roş-negri din toate timpurile vor menţiona cu mândrie ziua în care clubul lor favorit a câştigat primul şi singurul titlu naţional din palmaresul “Milanului din Banat”.

Fondată în 25 mai 1926, sub denumirea de Uzinele şi Domeniile Reşiţa, echipa-fanion a urbei de pe Bârzava a luat ființă prin fuziunea a două societăți sportive: Clubul Sportiv al Muncitorilor și Societatea Angajaților Uzinelor din Reșița. Iar UD Reşiţa a avut nevoie de numai cinci sezoane pentru a ajunge în vârful ierarhiei naţionale! În sezonul 1930/1931, reșițenii au câștigat campionatul Ligii de Vest, calificându-se astfel în finala națională, organizată pentru prima oară de nou-înfiinţata Federație Română de Fotbal.

Participantele în faza finală au fost: Liga de Sud – Prahova Ploiești, Liga de Vest – UDR Reșița, Liga de Nord – Crișana Oradea, Liga de Est – Maccabi Cernăuți, Liga de Centru – Societatea de Gimnastică Sibiu. Semifinala a avut loc pe 7 iunie 1931, la Ploiești, acolo unde UDR Reșița a învins cu 3-2 Prahova Ploiești, obținând astfel locul în marea finală.

Pe 28 iunie 1931, ultimul act al competiţiei se disputa chiar la Reșița, arbitru de centru fiind bucureşteanul Ștefan Lucescu. Reșița a învins Societatea de Gimnastică Sibiu cu 2-0 (1-0), printr-o dublă a lui Eugen Lakatos (‘9 și ’84). La reşiţeni au jucat: Damacek – Pomacek, Győri – Sincu, Sepi III, Bundi – Fibişanu, Lakatos, Ploeşteanu, Kilianovitz, Moise. Antrenorul reşiţenilor a fost Ernest Loukota.

De remarcat că, un an mai târziu, Reşiţa devenea vicecampioană a ţării, după o finală pierdută, scor 0-3, în faţa echipei Venus Bucureşti. Şi, desigur, palmaresul Milanului bănăţean e completat de frumosul succes din 1954, când Metalul Reşiţa, pe atunci în divizia B, a câştigat Cupa României, învingând în finală, cu scorul 2-0, pe Dinamo Bucureşti. O istorie frumoasă, care va fi povestită şi răs-povestită de suporterii roş-negrilor. Într-o perioadă în care Reşiţa fotbalistică pare să se trezească, privim înapoi cu mândrie şi înainte cu speranţă. Hai, CSM Reşiţa! (Sursa foto: Mircea Rusnac – Istoria Banatului)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •