100 de ani de la plecarea în veșnicie a lui Corneliu Diaconovici

CDiaconovici12

Joi, 17 august, a avut loc la Reșița la un eveniment deosebit de important: comemorarea, la 100 de ani de la moarte, a realizatorului primei enciclopedii românești, dr. Corneliu Diaconovici. Evenimentul a fost organizat de Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco-Catolici Reșița, la inițiativa lui Bogdan Andrei Mihele și a Prea Onoratului Părinte Nicolae Tutaș, protopop greco-catolic de Reșița.

Corneliu Diaconovici a fost comemorat la mormântul său situat în cimitirul nr. 6 din Reșița.

A fost doctor în drept, jurnalist, redactor și director al mai multor ziare și reviste, om politic, prim-secretar al ASTREI și redactor principal al „Enciclopediei Române” (1898-1904, Sibiu). Corneliu Diaconovici s-a născut la Bocșa, în 18 februarie 1859, și s-a stins la Reșița, în 17 august 1923, fiind înmormântat în cimitirul greco-catolic din localitate.

Personalitatea marcantă a enciclopedistului a fost evocată de Bogdan Andrei Mihele, care a dorit să ateste apartenența prea puțin cunoscută a celui comemorat la Biserica Greco-Catolică. Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan, a prezentat și oferit celor prezenți plicul filatelic și ștampila realizată cu prilejul comemorării a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Corneliu Diaconovici.

Au fost prezenți și au luat cuvântul Gabriela Șerban, Tiberiu Șerban și pr. Nicolae Tutaș (Bocșa), iar din Reșița: Ada D. Cruceanu, Florica Molnar, Gheorghe Jurma, Martin Olaru, Ioan Florea, Ion și Floarea Vela, Romulus Ioan, Petre Dalea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =