Ziua pompierilor a fost sărbătorită la Reşiţa cu defilarea echipajelor, exerciţii demonstrative şi prezentarea tehnicii din dotare

IMG 5534

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin şi-a deschis astăzi, 13 septembrie, porţile, iar reşiţenii au putut vizita instituţia cu ocazia „Zilei Naţionale a pompierilor”. Începând cu ora 11.00, a avut loc un ceremonial religios, urmat de cuvântările prefectului matei Lupu, cel care a citit mesajul primului ministru Viorica Dăncilă, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu şi nu în ultimul rând, şeful inspectoratului „Semenic”, Cristinel Coneriu.

De asemenea, cu această ocazie, au fost înmânate diplome pentru „cel mai bun paramedic”, „cel mai bun echipaj de descarcerare”, dar şi diplome de excelenţă, merit, iar un ofiţer şi şapte subofiţeri au fost avansaţi în grad.

Plutonierul major Păun Anghel a primit titlul de cel mai bun pompier al anului, iar pentru el, această diplomă înseamnă foarte mult, precizând că „meseria de pompier este defapt o onoare”. Plutonier adjutant şef, Trăilă Lucescu, de la Oraviţa a primit o diplomă pentru întreaga lui activitate. „Acum 28 de ani am început o frumoasă activitate în domeniul pompieristic şi pot să spun că nu am regretat nici măcar o zi decizia luată, doar acum, la plecare. Voi încerca şi în continuare să îmi dedic timpul celor care au nevoie de cunoştinţele mele ca pompier”.

Scurt istoric
Aniversată în fiecare an pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România ne oferă ocazia de a rememora un episod glorios din istoria naţională – lupta purtată cu 169 de ani în urmă, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva numeroasei oştiri otomane, venită să înfrângă prin forţa armelor mişcarea revoluţionară de la 1848.

Pe locurile dramaticei confruntări, înnobilate cu sângele celor căzuţi atunci la datorie, în semn de omagiu faţă de jertfa ostaşilor pompieri, a fost ridicat şi dezvelit la 13 septembrie 1901, Monumentul Eroilor Pompieri, pe al cărui soclu stă scris cu majuscule: LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR. În anul 1953, ziua de 13 septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România.