Week-end cultural la Caransebeş

lansare jompan pirvu 3

Sâmbătă, 15 februarie, Galeria de Artă „Corneliu Baba” din Caransebeş a găzduit o lansare de carte inedită, şi totodată de înaltă ţinută artistică, fiind vorba de un număr de patru volume, semnate de doi autori – „Monografia muzicală a Caransebeşului” şi „Coruri fără frontiere”, aparţinând prof. dr. Dumitru Jompan, şi „Nouă decenii într-un roman” şi „Pe un fir al destinului”, de Romulus Pîrvu.

Cărţile „Monografia muzicală a Caransebeşului” şi „Coruri fără frontiere” sunt volumele cu numerele 85 şi 86 care poartă semnătura distinsului muzicolog de la Marga. Prima carte este, de fapt, o cronologie muzicală ce se întinde pe 600 de pagini, pe care o poate folosi oricine, iar cea de a doua are 400 de pagini, în care sunt prezentate turneele Corului din Marga.

„Prima carte a apărut pentru că, în urmă cu câţiva ani, am citit cele două volume ale unui muzicolog cunoscut, George Sbârcea, intitulate «Oraşele muzicii», şi am fost nemulţumit de faptul că municipiul Caransebeş nu apărea acolo, cu toate că a avut mereu o mişcare muzicală deosebit de prosperă, a spus Dumitru Jompan. În aceste condiţii, m-am hotărât să dovedesc că şi Caransebeşul ar merita să fie recunoscut ca un oraş al muzicii. Pentru scrierea cărţii, am luat praful arhivelor în nas şi am riscat să iau şi ciuperca aceea care se simte bine pe filele cărţilor”.

Despre „Coruri fără frontiere”, cunoscutul muzicolog a explicat că motivul scrierii cărţii a constat în faptul că un coleg a publicat o monografie a comunei Marga în care celebrul cor, trecând graniţele României, mergea în turnee singure, fără „păstor”, ceea ce l-a nemulţumit.

Despre cele două cărţi, dar şi despre omul Dumitru Jompan au vorbit prof. Rozna Ghiorghioni şi prof. Ivan Liber.

Prin cele două cărţi lansate sâmbătă, Romulus Pîrvu transmite către cititori un îndemn de a-şi cunoaşte trecutul şi prezentul. În „Nouă decenii într-un roman” şi „Pe un fir al destinului”, autorul îşi prezintă înaintaşii pe care şi-i cunoaşte, începând cu anul 800 d.Hr. „Ei au fost sculptori renumiţi la casa imperială austro-ungară, am avut înaintaşi care au fost şi prim-miniştri, cum e cazul contelui Teleki, în Austro-Ungaria, alţii au luptat chiar în armata lui Mihai Viteazu, e vorba despre un strămoş care a fost căpitan de oşti în acea armată, am avut strămoşi care au luptat şi pe timpul lui Soliman Paşa… De asemenea, prezint foarte multe aspecte referitoare la oraşul Caransebeş, în dorinţa de a arăta cum a fost acum 100 de ani şi cum este acum. În perioada în care eram elev, acum am 86 de ani, aici nu exista nicio maşină, doar trăsuri şi căruţe, şi circulaţia se făcea pe pământ bătătorit.”, a spus Romulus Pîrvu.

Despre cel care a afirmat că e mândru de familia sa, precum şi despre cele două cărţi ale sale, au vorbit prof. dr. Ioan Murariu, Constantin Brătescu şi Aurel Mihăescu.