Un copil de doi ani, infectat cu COVID-19, a fost transferat de la Reşiţa la Caransebeş

borcean cican 4

Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, şi managerul Spitalului Municipal de Urgenţă, Adrian Cican, au susţinut azi o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia au abordat mai multe aspecte, edilul vorbind despre problema redeschiderii Pieţei Gugulanilor şi asigurarea, conform Ordonanţei Militare Nr. 4, de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor, iar managerul unităţii medicale despre situaţia înregistrată aici în ultima perioadă.

Adrian Cican a lămurit, din capul locului, zvonurile care circulă prin oraş, conform cărora doi angajaţi ai unui supermarket de pe raza municipiului ar fi suspecţi de infectare cu COVID-19.

„Având în vedere că infecţia cu SARS-CoV2 este o infecţie intracomunitară, pentru noi, trecând pe nivelul patru, orice pacient este suspect. E adevărat, am avut doi pacienţi, li s-au prelevat probele specifice, le-am trimis la Timişoara, iar acum aşteptăm rezultatele. Au mai venit două rezultate, cele din 30 martie, ambele negative, pentru pacienţii pe care-i avem internaţi în Secţiile Boli Infecţioase şi Pneumologie, şi le aşteptăm pe cele ale pacienţilor care sunt angajaţi la Lidl. Vreau să precizez că, atunci când se va pozitiva, fiţi convinşi că veţi afla”, a spus Adrian Cican.

Managerul spitalului caransebeşean a mai declarat că, deoarece, conform Ordinului 533 din 31 martie a.c., unitatea medicală a fost desemnată Spital-suport COVID-19, tot ceea ce înseamnă pacient confirmat – nu cei care sunt suspicionaţi – este internat aici. Însă, tot conform legii, exced acest ordin pacienţii care, în 24 de ore, pot să-şi piardă viaţa, sau sunt deja internaţi şi suferă înrăutăţirea stării de sănătate, aceştia rămânând în spital. Ceilalţi pacienţi sunt direcţionaţi către spitalele din Oţelu Roşu şi Reşiţa.

„În momentul de faţă, toţi pacienţii de la Pneumologie şi Boli Infecţioase sunt transferaţi în cadrul spitalului, pentru că ne vin cinci pacienţi confirmaţi de la Spitalul Judeţean din Reşiţa, printre aceştia aflându-se şi un copil în vârstă de doi ani. Toţi cei cinci vor fi internaţi la Boli Infecţioase, aşa cum este stabilit în procedură”.

Adrian Cican a mai precizat că, în afară de cei cinci, la Spitalul Judeţean din Reşiţa mai există pacienţi confirmaţi de infectare cu COVID-19, dintre care unii în stare gravă, care sunt ţinuţi la Secţia de Terapie Intensivă. Cu o zi înainte – a mai spus Cican –, de la spitalele din Moldova Nouă şi Oraviţa au fost transferate două ventilatoare care trebuiau să ajungă la Caransebeş, dar deocamdată au rămas la Reşiţa.

În cursul zilei de joi, o pacientă confirmată cu COVID-19 a decedat la spitalul din Reşiţa, iar la Terapie Intensivă mai sunt cazuri confirmate COVID-19 care sunt intubate, a mai adăugat managerul unităţii medicale caransebeşene.

„Dar avem cu toţii, toate spitalele din judeţ, o mare problemă – la ora actuală, nu există medicamentele specifice combaterii SARS-CoV-2. Există două medicamente specifice, kaletra şi plaquenil, care sunt blocate, şi au fost făcute donaţii de către producători către Ministerul Sănătăţii, iar acesta le va distribui spitalelor. Însă până vor veni, până se vor face procedurile, noi mai avem 240 de tablete de kaletra în stoc, şi mai avem paracetamol, atât perfuzabil, cât şi tablete, dar acesta pentru cazurile uşoare”.

Vom reveni şi cu alte declaraţii făcute de Adrian Cican în cadrul acestei conferinţe de presă.