„Triunghiul Bermudelor” reșițean a mai luat o viaţă

Am solicitat odată, cu mulți ani în urmă, ca jurnalist, poliției, o situație a accidentelor petrecute în zona Triaj a Reșiței. Nu mai rețin cifra exactă, ea s-a pierdut în marea informațiilor acumulate în atâta timp, dar erau de ordinul sutelor. Multe dintre ele foarte grave, cu decese, dar și foarte multe cu răniți sau/și pagube materiale. Ceea ce a determinat presa să numească această arie un fel de „Triunghi al Bermudelor”. Mai mult, mituri urbane atestau că acolo, în zona semaforului, ar fi existat un cimitir acoperit ulterior de asfalt și acum avem de-a face cu un fel de blestem.

Tiparul acestor accidente e unul tipic pentru această zonă traversată de vechea linie de tramvai și se produce mai ales pe vreme ploioasă: derapaj pe dalele umede și pe metalul, de asemenea ud și foarte alunecos, al liniei de tramvai, intrare pe contrasens și impact cu un alt vehicul care circulă din sens opus. Geometria șoselei din această curbă fatidică este, de asemenea, letală. Mașinile trec foarte aproape una pe lângă alta și orice intersectare poate deveni un accident grav. E drept că nici șoferii nu știu toți să circule pe ploaie și pe astfel de șosea și nu adaptează viteza la condițiile din trafic. Dar, până la urmă, trebuie să avem dreptul să circulăm pe drumuri sigure.

Așa s-a întâmplat, evident, pe baza aceleiași matrice, și azi un accident, care din nefericire a devenit mortal, un timișorean de 37 de ani pierzându-și viața într-un oraș, într-o zonă devenită capcană mortală. Acesta se adaugă șirului negru de accidente grave sau mortale petrecute de-a lungul anilor, aici.

Acum, problema va fi rezolvată prin scoaterea vechilor linii și implementarea noului sistem de transport al viitorului tramvai. Numai că până atunci va mai trece timp și nimeni nu ne garantează că nu vor mai fi și alte accidente, la fel de grave. Așa că în acest context, poate în Comisia de Circulație ce se constituie la nivelul Consiliului local, n-ar fi rău să fie pusă pe tapet o soluție tehnică pentru limitarea sau chiar evitarea incidentelor. Nu știm care să fie aceasta: mini-stâlpi de delimitare a sensurilor de circulație, ca la trecerile de cale ferată, panouri de beton sau alte asemenea instalații prin care să se evite mai ales ciocnirile frontale. Credem că ar fi timpul să se ia măsuri, pentru că altfel accidentele în „Triunghiul Bermudelor” se vor ține lanț.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × three =