Trei licee din Caraş-Severin în pericol de a nu avea clasa a IX-a în anul şcolar 2019/2020!

LICEU TEHNOLOGIC TEREGOVA

Prin Ordinul ministrului Educaţiei, 5090/2019, publicat deja în Monitorul Oficial, liceele la care niciun elev nu a luat examenul de bacalaureatul în sesiunea de vară din 2019 nu vor putea trimite anul acesta la minister propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a din anul şcolar 2020/2021.

În noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul școlar viitor, 2020-2021, la Articolul 9, alin 1, se arată că: „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea /calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent“.

O astfel de măsură radicală a fost prevăzută şi de legislaţie în 2011, dar prevederea a fost desfiinţată de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, în 2013, pe motiv că „este o măsură total greșită. Nu are niciun efect favorabil și niciun fel de rezultat”.

În total, 43 de licee din toată ţara se află în această situaţie, iar Caraş-Severin, cu trei astfel de licee, se află în fruntea listei alături de Brăila, Teleorman, Călăraşi. Pe primele două locuri, Harghita şi Maramureş, fiecare cu patru licee în care promovabilitatea a fost zero.

Din Caraş-Severin este vorba de Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” Teregova, Liceul Tehnologic „Constantin Lucaci” Bocşa şi Liceul Tehnologic Berzovia.