Sute de controale lunare şi amenzi usturătoare, dar neregulile rămân

SEDIUL ITM

În luna februarie a acestui an, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 230 controale, din care 124 în domeniul relaţiilor de muncă şi 106 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 54.000 lei.

În domeniul relațiilor de muncă valoarea amenzilor aplicate a fost de 44.000 lei fiind identificate următoarele deficienţe: neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal, neacordarea concediului de odihnă, neîntocmirea dosarului personal, neiniţierea negocierii în vederea încheierii contractului colectiv de muncă, etc. La doi angajatori a fost identificată muncă nedeclarată pentru două persoane.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă valoarea amenzilor aplicate a fost de 10.000 lei, pentru deficienţe referitoare la: efectuarea controalelor medicale la angajare şi periodic; instruirea lucrătorilor; purtarea echipamentului individual de protecție; asigurarea măsurilor de prim ajutor; semnalizarea de securitate și sănătate în muncă; etc.