Strategia de dezvoltare locală, în atenţia administraţiei caransebeşene

primaria caransebes

Recent, Aula Primăriei a găzduit o ședință pentru constituirea unui grup de lucru în vederea actualizării Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Caransebeș, care se realizează prin proiectul finanțat din fonduri europene „Servicii publice performante furnizate cetățenilor municipiului Caransebeș”. Şedința a fost coordonată de reprezentanții Universității de Vest din Timișoara, lect. univ. dr. Marius Matichescu, din cadrul Facultății de Sociologie, și asist. univ. dr. Alexandru Drăgan, din cadrul Departamentului de Geografie.

„Împreună cu domnul primar şi cu cei de la Proiecte şi Programe din cadrul Primăriei am avut recent o întâlnire zoom cu un proiectant de la Bucureşti, tocmai pe viitoarele proiecte pentru municipiul Caransebeş. Sunt o serie de proiecte pe care noi le-am creionat într-o formă, cei de la Bucureşti ne-au edificat în multe probleme şi am stabilit o agendă de lucru cu cei de acolo pentru realizarea acestora. Extinderea reţelei de gaz în cartierele municipiului, aici incluzând şi Jupa, este un proiect pe care dorim să-l realizăm. De asemenea, finalizarea şi dotarea reţelei de apă şi canalizare la nivelul oraşului, construirea unor locuinţe pentru tineri, realizarea unei reţele de canalizare subterană în zona centrală, iar când spun canalizare subterană mă refer la faptul că firele de curent şi reţelele de telefonie vor fi introduse subteran, apoi reabilitarea trotuarelor, modernizarea străzilor, toate acestea cei de la Bucureşti ne-au indicat să le băgăm într-un proiect amplu pentru municipiul nostru, fiindcă într-o derulare imediată nu se pot face mai mult de două sau trei proiecte în viitorul apropiat. Evident că, până în 2027, se pot realiza toate aceste proiecte pe care noi le-am creionat aici şi le-am propus”, a spus Florin Bogdea.

Un alt proiect important amintit de administratorul public vizează modernizarea, reabilitarea sau construirea unui spital nou la Caransebeş, o dorinţă a primarului Felix Borcean, dar şi a sa. În acest sens, au fost făcuţi câţiva paşi, cei de la Bucureşti admiţând că proiectul este pe deplin viabil.

„Dorim să mai realizăm şi un proiect pe societatea Transal Urbis sau pe o societate a Primăriei care se ocupă de reciclarea deşeurilor în municipiul Caransebeş, în viitor, şi aici ne gândim la realizarea unei platforme pentru deşeuri selective, precum şi a unei staţii de sortare a deşeurilor, care să ajute la creşterea gradului de reciclare. Totodată, un alt proiect important la care ne-am gândit este un adăpost pentru animalele abandonate, iar cei de la Bucureşti au venit cu propunerea de a realiza un ONG comunitar, în care să atragem şi alte ONG-uri locale pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect, şi, bineînţeles, şi alte proiecte de viitor care se pot realiza prin acel ONG comunitar. Un proiect de suflet, zic eu, este şi un centru de cercetare şi inovare pentru susţinerea învăţământului şi a dezvoltatorilor locali, practic un fel de centru de excelenţă, dar tot cei de la Bucureşti ne-au spus că e mult să-i spunem centru de excelenţă, mai degrabă să mergem pe cercetare şi inovare, aici introducând învăţământul dual şi tot ceea ce este nevoie pe partea de învăţământ tehnic pentru firmele existente şi pentru cele care vor dori să investească, în viitor, în municipiul Caransebeş”, a mai spus Florin Bogdea.

Administratorul public recunoaşte că mai este mult de muncă şi că, în cadrul Primăriei, trebuie să se formeze o echipă pe proiecte, care să realizeze aceste lucruri. De asemenea, mai este nevoie de firme de consultanţă, de dezvoltatori, de proiectanţi, dar, având în vedere că noua administraţie este la început în ceea ce priveşte proiectele pentru perioada 2020-2027, Primăria municipiului a făcut un pas important în acest sens.

„Există deschidere din partea tuturor şi sperăm să realizăm ceea ce ne-am propus, şi mai ales să fim ajutaţi de Guvern şi de Consiliul judeţean pentru a face ce intenţionăm pentru viitor, pentru că aceste lucruri sunt în interesul tuturor, indiferent de coloratura politică sau de interese de altă natură”, a mai spus administratorul public al municipiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − sixteen =