Statul lui Iohannis a eșuat

Mario Balint

Într-un comunicat de presă transmis zilele trecute, FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) cere Guvernului României găsirea de urgență a unor soluții de stopare a plecării românilor din țară. “Conform Institutului Naţional de Statistică (INS) sîntem în fața unui nou record. Numărul românilor care s-au mutat în străinătate în ultimul an și jumătate este de peste 50.000 de persoane, aceasta fiind cea mai mare valoare a migraţiei externe definitive înregistrate în ultimii 30 de ani. Mai îngrijorător este faptul că o mare parte dintre ei sunt tineri între 15-19 ani”.

Evoluția economică a țării, proasta funcționare a serviciilor publice, corupția la nivel de funcționar, lipsa infrastructurii și serviciile sanitare nesigure din România sînt doar cîteva dintre motivele pentru care românii aleg să plece din țară, spune Daniel Țecu, președinte al federației FADERE.

Cel mai probabil măsurile pe care Guvernul României cu privire la eliminarea facilităților fiscale în domeniile agriculturii, construcțiilor și IT, vor face ca numărul românilor care părăsesc țara să crească în urmatoarea perioadă. “Se pare că Guvernul României este foarte concentrat pe primirea banilor din PNRR, însă nu observă că românii continuă să plece din ce în ce mai mulți în afara țării. Ar fi dureros să ajungem ca țară să primim banii prin proiectul PNRR, însă să nu avem cum să îi cheltuim pentru că nu mai avem forța de muncă.” a declarat Daniel Țecu, președinte al federației FADERE.

Dezastrul despre care vorbește Țecu și care este observat și de românii care trăiesc liniștiți și fericiți în Spania sau Italia este confirmat și de Banca Mondială. Diagnosticul sistematic de țară pentru România, actualizat în iunie 2023 de organismul globalist, arată că, în ultimii 5 ani, statul lui Iohannis (guvernul meu, parlamentul meu etc.) nu a progresat în nici un fel. Mai mult, raportul Băncii Mondiale vorbește despre un declin accentuat, în ciuda creșterii economice declarate, care se manifestă doar la nivel de consum. Schimbările frecvente la nivelul conducerii politice și neîncrederea cronică a populației în guvern, considerat principalul dușman al poporului, sînt considerate a fi principalele cauze ale dezastrului. Ar mai fi dezastrele din sănătate, educație și o dictatură a clanurilor, observabilă în orice sferă de activitate.

Actualizarea diagnosticului sistematic de țară din 2018, făcută de Banca Mondială, scoate la iveală dezastrul politic și economic din România, precum și riscurile extrem de mari ca nivelul de sărăcie a populației să explodeze în următoarea perioadă. Cu o creștere economică anuală medie de 3,8 % în ultimele două decenii – aproape triplă față de media UE, PIB-ul real pe cap de locuitor a crescut de peste două ori, de la 12.179 USD în 2000 la 30.777 USD în 2021. Venitul pe cap de locuitor al României (exprimat ca PPC) a crescut de la 26,4 % din media UE în 2000, la 74,2 % în 2021. În plus, creșterea economică s-a dovedit rezilientă în fața unor șocuri externe fără precedent: România a înregistrat una dintre cele mai reduse contracții economice provocate de Covid-19 din UE, iar redresarea din perioada 2021-2022 a fost rapidă și susținută, chiar și în contextul invadării Ukrainei de către Rusia, susține Banca Mondială. Cu toate acestea, deși este o țară cu venituri mari, cu acces la fonduri europene considerabile, României îi este adesea greu să satisfacă nevoile cetățenilor săi, din cauza slabei guvernanțe și a capacității administrative deficitare, consideră Banca Mondială. Instituțiile publice insuficient dezvoltate, capacitatea scăzută a serviciilor publice și volatilitatea politică, cu reorganizări guvernamentale frecvente, motivate politic, împiedică furnizarea serviciilor publice și încetinesc realizarea reformelor, avînd drept rezultat cheltuieli ineficiente, infrastructură și servicii publice inadecvate și inegalitate socială, se precizează în raportul care analizează direct perioada de guvernare liberală. Guwernerul meu!

Luptele interne și schimbările din cadrul coalițiilor de guvernămînt reduc apetitul pentru colaborarea interguvernamentală, creează vid, demoralizează funcționarii publici și diminuează capacitatea instituțională de realizare a reformelor pe termen mediu și lung, subliniază Banca Mondială. Totodată, încrederea scăzută în stat și în capacitatea instituțiilor publice de a furniza servicii frînează și mai mult progresul. Românii au o neîncredere profundă în stat. În 2022, 67 % dintre români au declarat că nu au încredere în guvern, procentul lor fiind în general stabil de-a lungul timpului. 60 % dintre respondenți au evaluat calitatea serviciilor publice ca fiind slabă sau foarte slabă, o rată de nemulțumire dintre cele mai ridicate din UE. Instabilitatea din cadrul guvernului și blocajele politice alimentează percepția că politicienii își urmăresc cu prioritate interesele proprii în detrimentul celor ale cetățenilor pe care îi reprezintă. Astfel, mai puțin de 15 % dintre români cred că guvernul își va respecta promisiunile, se mai specifică în raportul Băncii Mondiale.

Statul lui Iohannis a eșuat, dar nu reușește nici în ruptul capului să vină cu măsuri concrete care să îi ocrotească pe oameni. Mai mereu, liderii care sînt în funcții-cheie sînt uimiți de cît de disfuncțional este sistemul, însă nu mișcă un deget pentru a-l schimba. În lipsa oricărei acțiuni din partea statului, tot ce rămîne în societate este doar frustrare, supărare și lipsă de încredere în instituțiile fundamentale. Principalul vinovat este chiar preşedintele Iohannis, care a adoptat principiul „obedienţa, nu competenţa”. Am spus-o în urmă cu 10 ani, cînd regretatul Sorin Frunzăverde l-a adus pe actualul președinte la Reșița: Iohannis e slab ca om politic!

Statisticile și oamenii, mai ales oamenii, spun că Statul Iohannis a eșuat. Cui îi pasă?

1 thought on “Statul lui Iohannis a eșuat

  1. Bune argumentele, dat nu e de vină KWI, nu el face legile, ci partidele politice, prin legile date în Parlament (Uh, Noi i-am votat pe ăștia?), sau ai uitat asta?! Cele care ne dirijează viețile de 33 de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − seven =