Obraznici

Mario Balint

Inundarea spațiului public cu obrăznicii de neconceput în urmă cu 25-30 de ani confirmă cercetările antropologilor din întreaga lume: indiferent de frontiere și granițe, populațiile existente provin din același neam. Neamul prost!

Statul român e un Caracal mai mare, e de fapt o federație de clanuri, iar societatea e o adunătură de oameni fără voce și fără alte drepturi decît cel de a-și alege tragedia în care va muri. Și pentru asta consideră că obrăznicia față de semeni este un drept legal, cîștigat la Revoluție, iar obrăznicia față de oamenii legii reprezintă un act de bravură rămas mereu nepedepsit. Vă amintiți de Horodniceanu? Un obraznic cocoțat în fruntea baclavalelor care a umilit tinerii polițiști aflați la datorie. El nu e singur!

Pentru că forma supremă de organizare este clanul, unde importante sînt legăturile de familie, raporturile de subordonare și legea tăcerii, singurul mod de comunicare cu persoanele din afara acestuia este una obraznică. De vădit dispreț și superioritate generate de apartenența la forma supremă de parteneriat.

La rîndul lor, instituțiile statului sînt o formă fără fond, locuri unde trimitem beizadelele întîrziate ale familiei să ia și ele un ban. Mult! Precum fiica fostului șef al SRI, Timofte, care ridică de la bancomat 12.000 de euro lunar ca să controleze afacerile cu carburanți în teatrul de operații numit tactic România. Și asta e o obrăznicie! Cum obrăznicie este ultima întîlnire cu presa a șefului statului, cea de la Floreasca, cînd individul a vorbit ca și cum ar fi venit acum de pe Marte.

Obrăznicii nemăsurate sînt toate gesturile pe care oficialii din acest spațiu le fac în urma lanțului de nenorociri abătut asupra populației de struți a României. Am mai spus-o chiar în acest spațiu editorial, scapă cine poate! Individual. Nu mă refer la grupurile de interese și clanuri care sînt structuri colective, bine organizate și funcționale.

Sigur, în absența argumentelor, a culturii, a educației, a diplomației, obrăznicia a devenit factorul comun și în politica internațională a țărilor așa-zis civilizate. Dubla măsură este o obrăznicie fără seamăn pe care Europa o promovează la nivel de politică comună – cacofonia este necesară! Sigur, în siajul unei Americi zombificate de noile politici corecte promovate de Casa Albă!

Despre obrăznicia politicienilor ukraineni am mai scris. De la președinte la ministru de externe, ieșirile în spațiul public ale acestora sînt punctate cu obrăznicii acceptate de interlocutori. Ultima este și reacția lui Kuleba referitoare la restricțiile importurilor de produse agricole – cereale – din Ukraina. RESPINGEM orice prelungire a restricțiilor, spune Ukraina, ca și cum țările Europei de Est, în special, sînt obligate să continue raporturile comerciale, pe acest segment, cu fosta țară sovietică! Nu mai vorbesc de obrăzniciile, netaxate, în raport cu minoritatea românească din Bucovina și Bugeac!

Și ca să mă întorc în teatrul de operații numit tactic România, amintesc de obrăznicia individului Murariu 1, care l-a reclamat pe ambasadorul Israelului la București că s-a întîlnit cu Simion! Murariu 1 l-a catalogat pe ambasador că promovează antisemitismul și promovează fascismul! La rîndul său, Murariu 2, fratele lui Murariu 1, care deține funcția de ambasador al României la Washington, după ce a contractat – pe bani publici – activitatea de relații publice a ambasadei dîmbovițene pe Potomac cu una dintre cele mai mari firme de avocatură americane!, organizează zilele acestea un mare concert ROMANIA TRIBUTE TO AMERICA – CONCERT GRATUIT în Washington DC – „Amazing Grace” – 10 septembrie 2023 – Kennedy Center for the Performing Arts, OMAGIIND LIBERTATEA RELIGIOASĂ și prezentînd, în același timp, talente românești de excepție! O lovitură de imagine, o obrăznicie a ambasadorului Andrei Murariu, care doar cu o zi înainte de dureroasa comemorare a evenimentelor care au zguduit și îndoliat Statele Unite ale Americii pe 11 septembrie, ar putea lansa, în tulburile ape politice românești, o nouă barcă… Poate chiar una prezidențială… care se bucură de un sprijin logistic fără precedent în politica externă a ultimelor trei decenii!

Atenție, în intrepretarea celei mai mari orchestra din România, Filarmonica Română, alcătuită din 120 de muzicieni talentați, și a unui cor impresionant ce reunește 40 de interpreți vocali, cărora li se adaugă șapte îndrăgiți soliști de pop – gospel, cîntările vor evoca impactul profund al muzicii în susținerea libertății religioase și abilitatea acesteia de a uni oameni aparținînd tuturor culturilor și credințelor în jurul unei emoții. Sînt sigur că Geoană nu e pregătit emoțional pentru așa ceva!

Interesant este că este invitată să participe ”lumea bună” a … sistemului! Înalți judecători ai Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție și ai cam tuturor celorlalte instanțe de judecată de la cel mai înalt nivel. Pe lîngă judecători, fiind invitați și temuți procurori cu funcții de conducere de la vîrful celor mai importante structuri de Parchet! Nu știu dacă Horodnicenu merge cu mașina sau cu avionul… sute de invitați aduși din țară… un întreg sistem de forță și de forțe care ar trebui să arate Marelui Licurici că strîng rîndurile în jurul… cui… Mare obrăznicie! Pe bani publici! Netaxați. Așa cum știu deja, de mai bine de 20 de ani, în Teatrele de Operații este posibil orice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =