Semmeringul Bănățean, la 160 de ani

BANATER SEMMERING-BAHN 160 JAHRE

Astăzi, 15 decembrie 2023, se împlinesc 160 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată cunoscută astăzi sub numele de Semmeringul Bănățean, prima cale ferată montană de pe actualul teritoriu al României, un eveniment care nu are voie să treacă neobservat.

Atunci, în anul 1863, momentul inaugurării avea o însemnătate deosebită, mai ales din punct de vedere economic. Mai târziu, începând cu 4 aprilie 1869, când linia a fost deschisă și pentru traficul de persoane, linia de cale ferată care unea localitățile Oravița și Anina avea să reprezinte pentru acest spațiu un progres fără precedent. Numele inginerilor Anton Roppos și Karl Düllnig, precum și al arhitecților Karl Maniel și Johann Ludwig Dollhoff-Dier rămân strâns legate de construirea acestei legături pe atunci vitale din considerente economice.

Calea ferată din Banatul Montan a fost construită între anii 1847 și 1863 și se desfășoară pe o lungime de 33,4 km. Ea poartă numele surorii ei mai mari, a Semmeringului care unește Viena de Bruck an der Mur în Austria, construită în perioada 1845 – 1854.

Astăzi, calea ferată între Oravița și Anina este clasificată în lista monumentelor istorice din România (CS-II-a-A-10949.02).

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița marchează cei 160 de ani prin lansarea unui plic filatelic ocazional dedicat evenimentului, care ilustrează unul din cele mai frumoase viaducte de pe traseul liniei ferate sărbătorite. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională care va marca evenimentul. Aceasta va fi folosită în cadrul oficiului poștal din Oravița în data de 15 decembrie. Menționăm faptul că ștampila a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru ca întreaga corespondență care se trimite în data de 15 decembrie din Oravița să fie ștampilată cu aceasta. Totodată se va organiza, la Centrul German „Alexander Tietz“ din Reșița, expoziția filatelică dedicată evenimentului: „160 de ani Semmeringul Bănățean (15.12.1863 – 15.12.2023)”, din colecția lui Gustav Hlinka (Reșița).

Vineri, un grup de membri ai Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și ai Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița se vor deplasa cu trenul pe Semmeringul Bănățean, marcând cei 160 de ani de la inaugurare.

Amintim faptul că în anul 150 al Semmeringului Bănățean, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița au marcat jubileul prin realizarea unei cărți-album: „Semmeringul Bănățean: calea ferată Oravița – Anina = Der Banater Semmering: die Eisenbahnlinie Orawitza – Anina = The Banat Semmering: The Railway Oravița – Anina”, coordonator și prefațator: Erwin Josef Țigla, apărută la editura reșițeană „Banatul Montan”, carte-album premiată în data de 16 mai 2014 cu Premiul al III-lea pentru anul 2013 al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, categoria: cartea de presă. Această apariție editorială a fost reeditată în anul 2022, cu prilejul împlinirii celor 150 de ani de la fabricarea, la Reșița, a primei locomotive cu abur pe teritoriul actual al României. Totodată, la inițiativa organizațiilor etniei germane din Banatul Montan, Poșta din Austria a realizat acum 10 ani un timbru filatelic personalizat dedicat Semmeringului Bănățean, la 150 de ani de la inaugurare.

Erwin Josef Țigla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 15 =