„Scene bizare după Urmuz”, noua premieră a teatrului reşiţean

IMG 3711

Teatrul de Vest Reşiţa prezintă miercuri 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, de la ora 19.00, premiera spectacolului „Scene bizare după Urmuz”. Regizoarea Mihaela Panainte spune despre piesă că are toate şansele să ajungă la Festivalul Naţional de Teatru de anul acesta şi tocmai de aceea reşiţenii nu ar trebui să lipsească din sala de teatru. De această dată, actorii ce vor urca pe scena reşiţeană au o misiune mai specială, piesa în sine fiind una bazată pe mişcare scenică şi mai puţin pe dialog.

„Mereu am fost atrasă de universul absurdului, de această alienare care îl pândește pe omul modern în spațiul tot mai accidentat dintre cuvânt și sens. La Urmuz, cuvântul nu pretinde necesitatea logicii și sensului. Decorticat de această pretenție, care fundamentează iluzia comunicării, cuvântul devine o materie fluidă pentru spațiul imaginar. Prin Urmuz am redescoperit comicul. Personajele lui sunt ființe inconsiștente, periferice, transformate uneori de autor într-o aglomerare de obiecte. Ele sunt condamnate la o o existenţă maşinală care respiră acelaşi aer putred, ca eroii beckettieni sau ca personajele ionesciene. Partea cu adevărat dificilă a fost să transpun muzica textului urmuzian în dialog”, spune Mihaela Panainte.

Echipa care lucrează la acest proiect este formată din actori din Arad, dar şi de la Reşiţa: Andreea Bănică, Camelia Ghinea, Florin Ibrași, Marius Tudor, Robert Danci, Sorin Fruntelată. Univers sonor: Tibor Cári, grafică video: Sebastian Hamburger, scenografie: Erika Csegöldi, lightDesign: Lucian Moga, coregrafie: Lavinia Urcan, iar regia tehnică este asigurată de Ilie Stănescu.

Reşiţenii vor avea ocazia să intre în sala de teatru pentru a viziona piesa şi sâmbătă, 30 martie, de la ora 19.00.