Săptămâna Voluntariatului continuă la Reșița

jurnalisti humanitas

Jurnaliștii cărășeni s-au alăturat, ieri, voluntarilor de la Centrul de Tineret Mansarda și cei ai Fundației Humanitas Pro Deo, pentru a pregăti tradiționalul eveniment dedicat tinerilor reșițeni, organizat în cadrul Săptămânii Voluntariatului. Reprezentanții mass media au gătit din nou alături de Chef Sorin Minda, pentru elevii Colegiului Național „Diaconovici-Tietz“ Reșița, clasa a IV, un meniu pe placul celor mici, cu tortillia, brioșe și limonadă.

Astăzi, săptămâna Voluntariatului la Reșița va continua cu Free Ocico, începând cu ora 17ºº, în curtea Centrului de Tineret Mansarda din Str. Pictor Andreescu nr. 20. Participanții vor putea pleca acasă cu câteva „piese” pe care alții le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop.

„Invităm iubitorii de plante și de lectură să vină la Free Ocico și să dăruiască plantele și cărțile pe care le au în plus sau pe care vor să le dea mai departe. Fiecare dintre noi are un ghiveci, două, de flori care prisosește sau nu-și mai găsește locul potrivit și pe care am putea să îl dăruim. Am început acum trei ani să promovăm această idee, a schimbului de plante și sperăm să prindă, lumea să îmbrățișeze propunerea. Promovăm și la această ediție mișcarea prin care lumea din Reșița să doneze și să primească cărți. Cei care iubesc lectura, cărțile pe hârtie, palpabile și cărora le place să discute despre cărți sunt invitați la schimbul de cărți din Reșița. Cum facem schimb de cărți, simplu: aduci cel puțin o carte pe care ești dispus să o împrumuți sau să o donezi cuiva. Vorbim despre cărțile aduse, despre alte cărți, despre librării, lansări și evenimente. Sunt orașe mari din țară în care astfel de evenimente se desfășoară în mod regulat ca o inițiativă non-profit. Activitatea de la Free Ocico este gândită atât ca eveniment de socializare pentru cetățenii din Reșița, dar mai ales ca activitate de conștientizare cu privire la situația celor cu mai puține oportunități, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism şi cantitatea de lucruri (inclusiv haine) pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt „la modă”. Va fi un prilej de asemenea de aborda prin metode alternative problematica identității tinerilor, a ponderii vestimentației în cadrul acesteia, a influențelor sociale şi mass-media la care adolescenții şi tinerii sunt expuși în procesul de găsire a identității“, spun reprezentanții Centrului de Tineret Mansarda.

Programul Săptămânii Voluntariatului:

Descoperă trasee de drumeție din jurul orașului, 20 mai, ora 10 ºº, Dealul Ciorii

Acțiunea va fi o expediție de recunoaștere și familiarizare cu traseul tematic din jurul Reșiței, care este nou dat în folosință. O scurtă drumeție pe trasee unde până acum întâlneai bicicliști mountainbiking, de căutare a reperelor naturale în zonele din vecinătatea Reșiței. Un grup de voluntari echipați de drumeții vor parcurge acest traseu montan de câteva ore, făcând atât activități de identificare sit-uri cu deșeuri dar și de acomodare cu itinerariul pentru ca mai apoi să stimuleze participarea colegilor, prietenilor, alături de ei. Este o activitate de promovare a voluntariatului în activități ecologice și de documentare pentru viitoare trasee în zona Reșiței.

Tuci tutuci, hai în parc! 21 mai, ora 16ºº, în Centrul Civic Reşiţa

Se vor organiza ateliere de animație stradală pentru copii, tinerii voluntari vor avea ocazia să se întâlnească cu cei mai mici cetățeni ai urbei. Voluntarii vor face inițiere în artele circului, ateliere de împletit brățări, face-painting, modelaj cu baloane. Activități de animație care sunt gestionate de tineri, elevi de liceu în cea mai mare parte, contribuie la învățarea pe orizontală, de la tineri la copii, înlesnesc educația civică timpurie a copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 4 =