S-a votat, dar s-a şi schimbat ceva!

S-a votat, dar s-a şi schimbat ceva!

Pe principiul „a furat, dar a și făcut ceva”, duminică s-a votat, dar s-a și schimbat ceva! Pe ci, pe colo, prin părțile esențiale. Prin alte părți, la fel de esențiale, nu s-a schimbat nimic, ceea ce spune multe despre calitatea oamenilor care au păstorit comunitățile, sau despre metehnele adînc împămîntenite ale acestora din urmă.

Peste 250.000 de candidaţi au încercat să obţină mandate în administraţia locală din România. Votul a încheiat o campanie care a fost despre orice, mai puţin despre comunităţi. O parte sînt sau doar au pozat în independenţi, alţii au reprezentat partide. Vreo 200 la număr! Unele cu relevanţă strict locală! Sînt aproape 3.000 de funcţii de primar de oraşe, comune şi sectoare, una de primar general al Bucureştilor. S-au votat 41 de preşedinţi de consilii judeţene, uninominal, pentru prima data după 2012, alături de circa 1.350 de consilieri judeţeni şi cam 40.000 de consilieri locali.

Încă nu sînt foarte clare rezultatele din multe judeţe şi municipii, dar la Bucureşti şi în cîteva oraşe importante PSD este făcut zob. A pierdut primăria Capitalei şi cinci dintre primăriile de sector. În ţară pierde în fief-uri importante, de-ar fi să amintim doar Vrancea, Bacău, Constanţa. PNL are la Bucureşti, la votul politic, 17%, cu 2 procente mai mic decît la localele din 2016. Cetăţenii, în mare parte, au ales politicieni tineri şi nou veniţi în politică. S-au debarasat de mare parte dintre politicienii vechi, învechiţi în rele. Cel mai spectaculos exemplu este la Vrancea, unde Marian Oprişan este detronat după 20 de ani de şefie la Consiliul Judeţean. Oameni care şi-au creat o carieră deasupra mediei în meseriile lor şi care au stat departe de politică şi administraţie în toată epoca post-totalitară au pornit, dezamăgiţi de ofertele electorale, să încerce să fie chiar ei începutul schimbării.

Și totuși, unele comunități au rămas încremenite. La Deveselu, primarul decedat obține lejer un nou mandat. La Sîngeorz-Băi, comunitatea trimite din nou la Primărie un primar violent și tiran, iar la Sectorul 5, Piedone cîștigă lejer, chiar dacă are o condamnare de 8 ani închisoare pentru Colectiv.

Din numărătoarea pînă la această oră, reiese că PSD a cîștigat cele mai multe consilii județene, iar PNL-USR, cele mai multe primării în Capitală. Potrivit rezultatelor parțiale, la președinția consiliilor județene, PSD are reprezentanți în 20 de județe, PNL în 17, iar UDMR în 4.

Partea de vest a țării este dominată clar de PNL, printre care Timiș, Arad, Alba, Sibiu, iar patru județe, Mureș, Covasna, Harghita și Satu Mare, revin UDMR. La Vrancea, PSD a pierdut președinția Consiliului Județean în favoarea PNL. Liderul social-democrat Marian Oprișan conducea instituția de mai bine de 20 de ani, instituție pe care acum o va conduce liberalul Cătălin Dumitru Toma. La Cluj-Napoca, actualul edil Emil Boc își păstrează mandatul, iar la Craiova candidatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a primit cele mai multe voturi din partea alegătorilor.

USR-Plus a cîștigat Bucureștiul, Brașovul, vedeta ProTV Elena Lasconi la Cîmpulung-Muscel, și… Timișoara! Excepționalul Dominic Fritz l-a spulberat pe fanfaronul Nicolae Robu la Timişoara, pilotat cu grijă de Ioana Lupea! Allen Coliban a produs surpriza la Braşov, USR-istul cîștigînd în fața lui Scripcaru, primar din 2004!

Alianța dintre Ciolacu și Ponta a scos PSD-ul din cursa pentru partidele viitorului. Semnale am primit chiar în timpul dimineții de ieri, cînd mai mulți alegători au semnalat că nu există pe liste sigla PSD, reclamînd o fraudă! Da, cei trei trandafiri nu s-au mai arătat înfloritori pe buletinele de vot, locul lor fiind luat de denumiri pompoase și întortochiate care nu au reușit să propulseze candidații propuși, spre buimăcirea electoratului tradițional.

În Caraș-Severin, liberalul Ioan Popa cîștigă al doilea mandat la Primăria Reșița, independentul Felix Borcean rămîne în fruntea urbei de pe Timiș și Sebeș, dar USR-Plus nu face pragul! Interesant!

Multe ar fi de scris despre aceste alegeri, o vom face, cu siguranță, în următoarele zile. O mențiune specială pentru primarul Ioan Rusu, care obține al cincilea mandat, fără contracandidat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =