S-a scumpit pătrunjelul, nu şi coliva

S-a scumpit gunoiul cu un leu, un leu şi ceva de persoană. Aceasta nu înseamnă că de acum încolo va fi mai curat la tomberoane, că boschetarii şi câinii fără stăpâni vor dispărea de la containere. Urmează ca şi femeia de serviciu de la bloc să crească tariful (măcar în urma ei rămâne scara curată), apoi şi administratorul va emite aceleaşi pretenţii, că, vorba aia, n-o fi mai prost decât alţii. Impozitul pe locuinţă s-a majorat şi el cu 50%, deşi pământul de sub bloc, casă şi ce-o fi construcţia respectivă este acelaşi de zeci de ani. Şi taxele din cimitir pentru locul de veci au luat-o razna.

S-au scumpit cartofii cu un leu. La fel şi ceapa uscată, indiferent de culoarea ei, morcovii şi usturoiul, roşiile care rezistă şi un an în galantarele marilor magazine, dovleceii, conopida, varza creaţă, murată şi cum o mai fi. Dacă un amărât de ardei iute (vorba vine) costă 70-80 de bani, atunci cum să nu crească preţurile la ardeii roşii, verzi şi portocalii? Ori la banane, portocale şi alte fructe exotice. Nu mai vorbim de produsele ajunse tabu în timp de iarnă: spanac, conopida, varza de Bruxelles sau broccoli, leguma-minune pe care ne-o tot recomandă nutriţioniştii să o mâncăm, să trăim sănătoşi. Până şi kilul de praz, cu care ne tot lăudam într-o vreme, a trecut de 10 lei. S-au scumpit şi pâinea, zahărul, laptele, uleiul, carnea şi ouăle. Dar şi sarea. Nu cu mult, însă când te duci la piaţă vezi că se adună câţiva bănuţi acolo, câţiva dincolo şi se simte la portofel. Am lăsat ceva în afară şi nu s-a scumpit? Posibil. Eu mă refeream la alimentele de bază, la cheltuielile care ne mănâncă cea mai mare parte din venit. A, era să uit, legătura de pătrunjel pălit s-a scumpit cu 50%. Cinci fire, insipide şi incolore, costă 1,5 lei.

Asta e, n-avem ce face, mergem înainte. Guvernanţii au grijă ca poporul să o ducă tot mai bine şi s-au gândit să-i răsplătească pe medici cu salarii decente pentru ca aceştia să nu mai plece afară şi nici să nu mai ia şpagă. Dascălii şi salariaţii din administraţie au şi ei venituri bunicele, suficient ca să îşi permită o vacanţă la mare, la munte, iar poliţiştii şi militarii nu ar trebui să se plângă.

Doar la pensionari nu se gândeşte nimeni. Până în septembrie, cei peste 3,5 milioane de pensionari vor mânca, se vor îmbrăca şi se vor ruga la punctul de pensie din 2018. Că dacă tot sunt bătrâni, nici pretenţiile nu mai sunt ca la 30 de ani. Şi-au trăit traiul, şi-au mâncat mălaiul, cum se zice.

Noroc că nu s-a scumpit şi coliva, ca altfel mulţi s-ar duce de pe lumea asta aşa cum au trăit în ultimii ani, nebăgaţi de nimeni în seamă.