Românii de pretutindeni s-au „întâlnit” la Teregova!

romanii teregova

În ultima săptămână a lunii aprilie au fost în plină desfăşurare acţiunile online, iniţiate de Mihaela Popescu, preşedintele organizaţiei Agora for Life, cu sediul în Belgia, în vederea marcării, luna aceasta, a Zilei Naţionale a Portului Tradiţional. Spre deosebire de anii trecuţi, în situaţia pandemică actuală, manifestările dedicate omagierii costumului popular şi a creatorilor acestuia nu pot avea loc decât în condiţiile distanţării sociale. Ideea a fost preluată şi de prof. Gabriela Bica şi un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova, cel mai spectaculos moment al pregătirilor de până acum fiind întâlnirea din 28 aprilie, prin internet,  a unui număr de peste 40 de români, de diverse vârste, profesii, ocupaţii, din România şi din afara ei (Spania, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Italia etc.).

Această „adunare” a avut ca scop înregistrarea mesajului comun, care va însoţi montajul alcătuit din secvenţele fimate, în particular, de cei care s-au implicat anul acesta în sărbătorirea costumului tradiţional românesc, sub auspiciile Asociaţiei Agora for Life.

„Costumele populare şi tradiţia teregoveană, emblematică pentru zona Banatului de Munte, au fost prezente în „Galeria Zoom” a sesiunii video, din dorinţa şi bucuria tinerilor satului nostru de a contribui la realizarea unor asemenea evenimente. Astfel,  vlăstarele teregovene precum Mihaela Ghimboaşă, Maria Dumitra Stoichescu, Ioneta Drăgulescu, Patricia Belciu, Dana Paulescu şi Cojocariu Alex  au arătat tuturor  că sunt şi ei păstrători ai tezaurului de lumină şi candoare al neamului românesc”, ne-a spus prof. Gabriela Bica.

În data de 10 mai, teregovenii îşi vor aduce omagiul lor portului tradiţional românesc şi făuritorilor costumelor populare, alături de reprezentanţi ai românilor de pretutindeni, prin intermediul videoclipului realizat în această perioadă de iniţiatori. După cum au anunţat reprezentanţii Agora for Life, materialul video va fi publicat pe pagina de Facebook, ca şi pe canalul de youtube al organizaţiei, dar va fi difuzat şi pe unele posturi tv.